Kombinacja bez powtórzeń

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dawidzi?tko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 21 sie 2009, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Kombinacja bez powtórzeń

Post autor: Dawidzi?tko »

Na ile sposobów można rozdzielić 20 różnych zabawek wśród pięciorga różnych dzieci tak, aby każde dziecko otrzymało dokładnie 4 zabawki?

Od czego zacząć, rozumiem że bez powtórzeń?
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Kombinacja bez powtórzeń

Post autor: bayo84 »

\(\displaystyle{ C ^{4} _{20} \cdot C ^{4} _{16} \cdot C ^{4} _{12} \cdot C ^{4} _{8} \cdot C ^{4} _{4}}\)
ODPOWIEDZ