Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ruben1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: ruben1991 »

Mam takie zadanie:
Spośród liczb od 1 do 9 losujemy bez zwracania 3 liczby i tworzymy z nich liczbę 3 cyfrową, w której pierwsza liczba to setki, duga dziesiątki a trzecia jedności. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba jest nieparzysta.
Ja zrobiłem to tak
Wszystkie kombinacje \(\displaystyle{ {9 \choose 1} {8 \choose 1} {7 \choose 1}}\) co wynosi 504
tylko nieparzyste \(\displaystyle{ {4 \choose 2}6+ {4 \choose 1} {5 \choose 1}4 + {5 \choose 2}3}\)
i wynosi to 120. Czyli prawdopodobieństwo wynosi 120/504 i sobie to tam dalej skracam.

Natomiast w książce jest tak rozwiązane
\(\displaystyle{ V _{9} ^{3}=504}\)

\(\displaystyle{ V _{8} ^{2} \cdot 5=280}\)
Czyli prawdopodobieństwo wynosi\(\displaystyle{ \frac{280}{504}}\)
Czyli 2 razy większe wyszło niż mi. Dlaczego wychodzi taka różnica?
Wydaje mi się, że nie ma przeciwwskazań, żeby do tego zadania użyć podobieństwa, więc pewnie zapomniałem o jakiejś możliwości. Co to za wariant?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: JankoS »

Kolejność cyfr w liczbie odgrywa rolę, więc przypadków "tylko nieparzyste" jest \(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 5}\). Cyfrę setek wybieramy z 8 (1 nieparzystą wyraliśmy na cyfrę jednostek), cyfrę dziesiątek z 7 - daje nam to 56 możliwych układów. Ponieważ niepatzystą możemy wybrać na 5 sposobów, to razem mamy, tyle co w odpowiedzi w książce.
ruben1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: ruben1991 »

Ale da się wykonać to zadanie tak jak ja chciałem?
tzn.
Podzielić cyfry na parzyste i nieparzyste. Następnie wyznaczyć różne możliwości tzn że liczba składa się z:
parzystej, parzystej i nieparzystej
parzystej, nieparzystej i nieparzystej
nieparzystej, nieparzystej i nieparzystej
i wyliczyć zadanie.
Ten sposób wydaje mi się też poprawny, ale mi nie wychodzi. Mam błąd w obliczeniach czy poprostu nie da si tego tak zrobić?
JankoS, wiem, że istnieją jeszcze inne możliwości rozwiązania, ale interesuje mnie ten konkretny przypadek, czy zadanie jest rozwiązywalne przez zastosowanie prawdopodobieństwa?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: JankoS »

ruben1991 pisze:Ale da się wykonać to zadanie tak jak ja chciałem?
Da.
Nie rozumiem pytania "...czy zadanie jest rozwiązywalne przez zastosowanie prawdopodobieństwa?" Przypuszczam, że Koledze chodzi o zastosowanie kombinacji.
To że liczba wszystkich możliwych przypadków u Kolegi i w książce jaest taka sama, to jest szczególny przypadek Ogólnie przy losowaniu bez zwracania kolejność wyników odgrywa rolę, a więc niewskazane jest stosowanie wzorów na liczbę kombinacji.
Teraz do zadania.
Podzielić cyfry na parzyste i nieparzyste. Następnie wyznaczyć różne możliwości tzn że liczba składa się z:
parzystej, parzystej i nieparzystej. Jest ich \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 5=60}\).
parzystej, nieparzystej i nieparzystej. Jest ich \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 4=80}\).
nieparzystej, nieparzystej i nieparzystej. Jest ich \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3=60}\).
Jest jeszcze przypadek: npn. Jest ich \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 4=80}\).
\(\displaystyle{ 60+80+60+80=280}\).
ruben1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: ruben1991 »

Wielkie dzięki, właśnie o tą czwartą kombinacje mi chodziło
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Kiedy Wariacja, a kiedy prawdopodobieństwo?

Post autor: JankoS »

To nie jest kombinacja w matematycznym znaczeniu tego słowa, ale wariacja. Bezpieczniej jest mówić układ.
ODPOWIEDZ