liczba krawędzi w grafie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
liczba krawędzi w grafie
Ile krawędzi ma zupełny graf \(\displaystyle{ K_{n}}\) o n wierzchołkach?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, o 18:20 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "kto obliczy mi graf?" - co to za temat?
Powód: "kto obliczy mi graf?" - co to za temat?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
liczba krawędzi w grafie
Wierzchołków jest \(\displaystyle{ n}\), z każdego wierzchołka wychodzi \(\displaystyle{ n-1}\) krawędzi i każda krawędź należy do dwóch wierzchołków.
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} = \binom{n}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} = \binom{n}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
liczba krawędzi w grafie
a nie powino byc n(n+1) bo tak mowi prawo indukcji??
ale zdaje sie na ciebie
ale zdaje sie na ciebie
liczba krawędzi w grafie
\(\displaystyle{ K_{3}}\) ma 3 wierzchołki. Narysuj ten graf i zobacz, że ma on 3 krawędzie
Wzor Szemka:
\(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 2}{2}=3}\)
Wzor dhreal:
\(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 4}{2}=6}\)
Widzisz już?
Wzor Szemka:
\(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 2}{2}=3}\)
Wzor dhreal:
\(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 4}{2}=6}\)
Widzisz już?