twierdzenie o długości kolejnych boków czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
twierdzenie o długości kolejnych boków czworokąta
Uzasadnij twierdzenie: Jeżeli długość kolejnych boków czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny i w czworokąt można wpisać okrąg to czworokąt jest rombem
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
twierdzenie o długości kolejnych boków czworokąta
Mamy boki:
\(\displaystyle{ a, a + r , a + 2r , a + 3r}\)i wiemy że
\(\displaystyle{ a + a +2r = a + r + a + 3r}\)
z tego \(\displaystyle{ r = 0}\) a więc czworokąt ma równe boki czyli jest rombem \(\displaystyle{ c.b.d.o}\)
\(\displaystyle{ a, a + r , a + 2r , a + 3r}\)i wiemy że
\(\displaystyle{ a + a +2r = a + r + a + 3r}\)
z tego \(\displaystyle{ r = 0}\) a więc czworokąt ma równe boki czyli jest rombem \(\displaystyle{ c.b.d.o}\)