Uczestników turnieju szachowego podzielono na 2 rozłączne gr
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
Uczestników turnieju szachowego podzielono na 2 rozłączne gr
Uczestników turnieju szachowego podzielono na 2 rozłączne grupy A i B. Stosunek liczby graczy w grupie A do B wynosił 3:4. W grupie A każdy z każdym rozegrał 1 partię, a w grupie B każdy z każdym rozegrał 3 partie. Łącznie w obu podgrupach rozegrano 21 partii. Ile było uczestników?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Uczestników turnieju szachowego podzielono na 2 rozłączne gr
x - ilość osób w grupie A
y - ilość osób w grupie B
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y}=\frac{3}{4}\\\frac{x(x-1)}{2} + 3 \cdot \frac{y(y-1)}{2} = 21\end{cases}}\)
Dlaczego drugie równanie jest właśnie takie? Otóż gdy mamy n graczy i każdy gra z każdym partię to partii będzie \(\displaystyle{ {n \choose 2} = \frac{n(n-1)}{2}}}\). W grupie B każdy z każdym grał 3 partie więc mnożymy przez 3.
Odpowiedź do zadania to oczywiście \(\displaystyle{ x+y}\).
y - ilość osób w grupie B
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y}=\frac{3}{4}\\\frac{x(x-1)}{2} + 3 \cdot \frac{y(y-1)}{2} = 21\end{cases}}\)
Dlaczego drugie równanie jest właśnie takie? Otóż gdy mamy n graczy i każdy gra z każdym partię to partii będzie \(\displaystyle{ {n \choose 2} = \frac{n(n-1)}{2}}}\). W grupie B każdy z każdym grał 3 partie więc mnożymy przez 3.
Odpowiedź do zadania to oczywiście \(\displaystyle{ x+y}\).