Pięć ponumerowanych kul
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
Pięć ponumerowanych kul
Pięć ponumerowanych kul umieszczamy losowo w czterech różnokolorowych pudełkach. Ile jest możliwych rozmieszczeń tych kul, jeżeli kule mogą się znaleźć tylko w dwóch pudełkach?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Pięć ponumerowanych kul
Kule są rozróżnialne i pudełka są rozróżnialne.
Najpierw wybieramy 2 pudełka które będą używane:
\(\displaystyle{ V^2_4 = 4*3 = 12}\)
I teraz te pięć kul wkładamy do tych dwóch pudełek:
\(\displaystyle{ 2^5=32}\)
Ostateczna odpowiedź to \(\displaystyle{ 12 \cdot 32=384}\)
Najpierw wybieramy 2 pudełka które będą używane:
\(\displaystyle{ V^2_4 = 4*3 = 12}\)
I teraz te pięć kul wkładamy do tych dwóch pudełek:
\(\displaystyle{ 2^5=32}\)
Ostateczna odpowiedź to \(\displaystyle{ 12 \cdot 32=384}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Pięć ponumerowanych kul
Wydaje mi się, że w tych 32 przypadkach są 2, w których jedno z pudełek jest puste.Goter pisze: I teraz te pięć kul wkładamy do tych dwóch pudełek:
\(\displaystyle{ 2^5=32}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
Pięć ponumerowanych kul
Wasze rozwiązanie jest błędne, ponieważ licząc wariację ustawiacie pudełka w ciąg podczas gdy w zadaniu ich kolejność nie ma znaczenia.
Prawidłowe rozwiązanie:
Pudełka wybieramy na \(\displaystyle{ { 4\choose 2}}\) czyli 6 sposobów
Następnie każda kula może znaleźć się w jednym z pudełek, z zaznaczeniem, że oba muszą być pełne, więc: \(\displaystyle{ 2^{5} - 2}\) stąd: \(\displaystyle{ 6 \times 30=180}\)
Prawidłowe rozwiązanie:
Pudełka wybieramy na \(\displaystyle{ { 4\choose 2}}\) czyli 6 sposobów
Następnie każda kula może znaleźć się w jednym z pudełek, z zaznaczeniem, że oba muszą być pełne, więc: \(\displaystyle{ 2^{5} - 2}\) stąd: \(\displaystyle{ 6 \times 30=180}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy