Mam mały problem z zadaniami, i prosze o pomoc.
1)Ile istnieje liczb 4cyfrowych parzystych??
2) Ile istnieje liczb 5cyfrowych podzielnych przez 25?
3)Ile istnieje liczb 3 cyfrowych o niepowtarzajacych sie cyfrach?
Z gory dziekie:)
Ile istnieje liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 15:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanów
- Podziękował: 1 raz
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Ile istnieje liczb
a) Liczba parzysta to taka której ostatnia cyfra jest równa 0,2,4,6 lub 8.
Przypadek I dla 0 jako ostatnia cyfra:
mamy 9 rozstawień pierwszej cyfry,9rozstawień drugiej cyfry,9 rozstawień 3-ciej cyfry.
\(\displaystyle{ W^{3}_{9}=9^{3}=729}\)
Przypadek drugi dla 2,4,6 lub 8 na miejscu ostatniej cyfry.
\(\displaystyle{ 8*9*9*4= 2592}\)
Wszystkich takich liczb jest \(\displaystyle{ 729+2592=3321}\)
Przypadek I dla 0 jako ostatnia cyfra:
mamy 9 rozstawień pierwszej cyfry,9rozstawień drugiej cyfry,9 rozstawień 3-ciej cyfry.
\(\displaystyle{ W^{3}_{9}=9^{3}=729}\)
Przypadek drugi dla 2,4,6 lub 8 na miejscu ostatniej cyfry.
\(\displaystyle{ 8*9*9*4= 2592}\)
Wszystkich takich liczb jest \(\displaystyle{ 729+2592=3321}\)