Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
\(\displaystyle{ {n+1 \choose n-1} > \frac{3}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 15:28 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
Powód: Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
No problem jest taki jak w temacie: "Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność"
A nierówność masz tu:
\(\displaystyle{ {n+1 \choose n-1} > \frac{3}{2}}\)
A nierówność masz tu:
\(\displaystyle{ {n+1 \choose n-1} > \frac{3}{2}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
Ja wiem jaka jest treść zadania, tylko pytam się co ci sprawia problem. Wiesz co oznacza lewa strona równości? Jak nie wiesz to miodzio1988 podał ci linka.
@miodzio1988: No cóż, zdarza się
@miodzio1988: No cóż, zdarza się
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
Ja wiem jak to rozpisac i rozpisałem to wcześniej przed umieszczeniem tego zadania tutaj, ale później sprawia mi problem rozwiazanie tego dalej zeby wyszedl wynik: \(\displaystyle{ n \ge 2}\)
Wiem, ze może wy myślicie ze ja wogule nie mam pojęcia co to za znaki, ale jest inaczej, wiem co to oznacza i jak to rozpisac, ale na lekcjach takich "hardcorowego" przykładu. A że zakupilem sobie zbiór zadań do rozsz. majzy a tam takie zadanie i nie wiem jak to do konca obliczyc to pls o jakiekolwiek rozpisanie tego wyrażenia dalej. xD
Wiem, ze może wy myślicie ze ja wogule nie mam pojęcia co to za znaki, ale jest inaczej, wiem co to oznacza i jak to rozpisac, ale na lekcjach takich "hardcorowego" przykładu. A że zakupilem sobie zbiór zadań do rozsz. majzy a tam takie zadanie i nie wiem jak to do konca obliczyc to pls o jakiekolwiek rozpisanie tego wyrażenia dalej. xD
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
nie wiedziałem jak to rozpisac:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!}}\)
Rozpisane zostało tak:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!}= \frac{n(n+1)}{2}}\)
Ja jak rozkładałem to wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!} = \frac{n! \left( n+1\right) }{n! \left( n-1\right) \cdot 2}}\)
więc \(\displaystyle{ n!}\) sie nam skraca ale jak dalej doprowadzic to równanie do postaci \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!}}\)
Rozpisane zostało tak:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!}= \frac{n(n+1)}{2}}\)
Ja jak rozkładałem to wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!*2!} = \frac{n! \left( n+1\right) }{n! \left( n-1\right) \cdot 2}}\)
więc \(\displaystyle{ n!}\) sie nam skraca ale jak dalej doprowadzic to równanie do postaci \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}}\)
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
to znaczy, ze tylko licznik rozpisujemy a mianownik pozostawiamy bez zmian i sie nam to skraca i wszystko fajnie.
Ale ja w ksiązce mam rozpisane, ze:
\(\displaystyle{ (n+2)! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot .... \cdot n \cdot (n+1) \cdot (n+2)=n! \cdot (n+1) \cdot (n+2)}\)
czyli analogicznie dla:
\(\displaystyle{ (n+1)! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot .... \cdot n \cdot (n+1) = n! \cdot (n+1)}\) a nie tak jak ty napisałes \(\displaystyle{ (n+1)!=(n-1)!n(n+1)}\)
Ale ja w ksiązce mam rozpisane, ze:
\(\displaystyle{ (n+2)! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot .... \cdot n \cdot (n+1) \cdot (n+2)=n! \cdot (n+1) \cdot (n+2)}\)
czyli analogicznie dla:
\(\displaystyle{ (n+1)! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot .... \cdot n \cdot (n+1) = n! \cdot (n+1)}\) a nie tak jak ty napisałes \(\displaystyle{ (n+1)!=(n-1)!n(n+1)}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
Dlaczego uważasz, że jest to żle
\(\displaystyle{ (n-1)!n(n+1)=[1\cdot 2 \cdot 3\cdot ... \cdot (n-1)]n(n+1)=(n+1)!}\)
\(\displaystyle{ (n-1)!n(n+1)=[1\cdot 2 \cdot 3\cdot ... \cdot (n-1)]n(n+1)=(n+1)!}\)
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
Czaje cie koksie, thx.
A tak nawiasem jak ty masz 18 lat, to gdzie sie wybierasz na studia, bo pojde tam gdzie ty xD
Ale jak na swój wiek to wymiatasz niezle, bo ja dopiero zczaiłem to jak patrzylem w ekran przez 10 minut i próbowałem to rozkminić xD
Zadanie rozwiazane xD
A tak nawiasem jak ty masz 18 lat, to gdzie sie wybierasz na studia, bo pojde tam gdzie ty xD
Ale jak na swój wiek to wymiatasz niezle, bo ja dopiero zczaiłem to jak patrzylem w ekran przez 10 minut i próbowałem to rozkminić xD
Zadanie rozwiazane xD
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
Aktualnie zacząłem pierwszy rok matematyki stosowanej.grzywatuch pisze: A tak nawiasem jak ty masz 18 lat, to gdzie sie wybierasz na studia, bo pojde tam gdzie ty xD
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiaż w zbiorze liczb naturalnych nieróność
A to spoko, a można zapytać na ile majze rozszerzona zdałeś?? Bo wg mnie jak tak wymiatasz to na 95%+