prosilbym o pomoc
rzucamy n razy moneta. dla jakich n prawdopodobienstwo otrzymania co najmniej jednego orla jest wieksze od:
a) 0,9
b) 0,99
c) 0,999
d) 0,9999 ?
schemat bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
schemat bernoulliego
Wskazówka: prawdopodobieństwo, że w \(\displaystyle{ n}\) rzutach wypadnie przynajmniej jeden orzeł jest równe \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n}}\).
Wystarczy zatem rozwiązać w liczbach naturalnych nierówność \(\displaystyle{ 0,9 <1-\frac{1}{2^n}}\) oraz analogiczne nierówności w pozostałych podpunktach.
Q.
Wystarczy zatem rozwiązać w liczbach naturalnych nierówność \(\displaystyle{ 0,9 <1-\frac{1}{2^n}}\) oraz analogiczne nierówności w pozostałych podpunktach.
Q.