rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
Mam pytanko jak obliczyc tzn. czego uzyc wariacji, kombinacji itp. aby obliczyc:
Rzucamy 3 razy moneta i obliczyc prawdopodobienstwo ze w zbiorze 3 rzutow beda 2 orly.
Nie wiem jak matematycznie obliczyc moc zbioru gdzie sa 2 orly.
Rzucamy 3 razy moneta i obliczyc prawdopodobienstwo ze w zbiorze 3 rzutow beda 2 orly.
Nie wiem jak matematycznie obliczyc moc zbioru gdzie sa 2 orly.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
no wlasnie teraz tak robie, ale interesuje mnie czy mozna to obliczyc 'matematycznie' bo troche niewygodnie to robic gdy obliczamy np. przy 20 rzutach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
wszystkich możliwości czyli \(\displaystyle{ moc \Omega=2^3}\) wariacja z powtórzeniami
z reguły mnożenia zróbmy ilość 3 elementowych ciągów w których dokładnie 2 elementy to orły:
\(\displaystyle{ moc A=1*1*1+1^3+1^3=3}\)
czyli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{8}}\) zobacz czy tobie tak wyszło bo nie jestem pewny
z reguły mnożenia zróbmy ilość 3 elementowych ciągów w których dokładnie 2 elementy to orły:
\(\displaystyle{ moc A=1*1*1+1^3+1^3=3}\)
czyli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{8}}\) zobacz czy tobie tak wyszło bo nie jestem pewny
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2009, o 22:14 przez rodzyn7773, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
już wiem moja moc A musi być pomnożona przez 3 wtedy będę miał takie możliwe ustawienia (o,o,r),(o,r,o),(r,o,o) już poprawiam
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
A jeszcze tak sie spytam czemu dodajesz \(\displaystyle{ 1 ^{3}}\) z czego to wynika??
Jakos nie lapie tego jak to obliczasz;/
Jakos nie lapie tego jak to obliczasz;/
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
z reguły mnożenia, abym otrzymał (o, o, r) mam 1*1*1 możliwości to samo z pozostałymi przypadkami
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
rzut 3 razy moneta, prawdopodobienstwo
Moc omegi to będzie wariacja z powtorzeniami gdzie n=2 , k=3
\(\displaystyle{ 2^{3}=8}\)
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ A={(o,o,r),(o,r,o),(r,o,o)}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ 2^{3}=8}\)
Zdarzenia sprzyjające:
\(\displaystyle{ A={(o,o,r),(o,r,o),(r,o,o)}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{8}}\)