Liczba parzysta < 6000
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Liczba parzysta < 6000
Proszę o pomoc w zadaniu; Próbowałam go rozwiązać metodą 'wagonikową' , ale nijak nie umiem sobie poradzić z uwzględnieniem braku powtórzeń.
Ile liczb parzystych, mniejszych od 6000 można utworzyć z cyfr: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Cyfry w liczbie nie mogą się powtarzać.
Ile liczb parzystych, mniejszych od 6000 można utworzyć z cyfr: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Cyfry w liczbie nie mogą się powtarzać.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Liczba parzysta < 6000
Ostatnią cyfrą musi być: 0, 2, 4, 6 lub 8 (5 sposobów)
Pierwszą cyfrą może być, 0,1,2,3,4,5 oprócz cyfry wybranej na ostatnią (6-1=5 sposobów)
Drugą cyfrą może być: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 oprócz 2 cyfr już wybranych (10-2=8 sposobów)
Trzecią cyfrą może być: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 oprócz 3 cyfr już wybranych (10-3=7 sposobów)
\(\displaystyle{ 5 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 5 = 1400}\)
Pierwszą cyfrą może być, 0,1,2,3,4,5 oprócz cyfry wybranej na ostatnią (6-1=5 sposobów)
Drugą cyfrą może być: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 oprócz 2 cyfr już wybranych (10-2=8 sposobów)
Trzecią cyfrą może być: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 oprócz 3 cyfr już wybranych (10-3=7 sposobów)
\(\displaystyle{ 5 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 5 = 1400}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba parzysta < 6000
Pierwszą cyfrą może być któraś ze zbioru \(\displaystyle{ \{0, 1,2,3,4,5 \}}\).
Jeśli jest to \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 3}\), lub \(\displaystyle{ 5}\), to ostatnią parzystą możemy wybrać na pięć sposobów, drugą na osiem, trzecią na siedem. Jeśli zaś jest to \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\), to ostatnią możemy wybrać na cztery sposoby, drugą na osiem, trzecią na siedem.
Ostatecznie więc odpowiedzią jest: \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 8 \cdot 7 + 3 \cdot 4 \cdot 8 \cdot 7}\).
Q.
Jeśli jest to \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 3}\), lub \(\displaystyle{ 5}\), to ostatnią parzystą możemy wybrać na pięć sposobów, drugą na osiem, trzecią na siedem. Jeśli zaś jest to \(\displaystyle{ 0}\), \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\), to ostatnią możemy wybrać na cztery sposoby, drugą na osiem, trzecią na siedem.
Ostatecznie więc odpowiedzią jest: \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 8 \cdot 7 + 3 \cdot 4 \cdot 8 \cdot 7}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Liczba parzysta < 6000
Jeżeli się nie mylę, nie doczytaliście Koledzy treści. Mowa jest o liczbach parzystych, w ktorych cyfry nie mogą się powtarzać. Po drugie primo, liczba nie może się zaczynać zerem, co więcej napewno to 'coś' nie jest parzyste.
Proszę, wyprowadźcie mnie z błędu, jeżeli nie mam racji.
Proszę, wyprowadźcie mnie z błędu, jeżeli nie mam racji.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Liczba parzysta < 6000
Hm, obaj mamy źle :/ te zera strasznie mieszają, np. ani u mnie, ani u ciebie nie ma przypadków liczb: 0, 2, 4, bo obaj traktujemy je jak 0000, 0002 czy 0004, i przez to wykluczamy, a nie powinniśmy.
Monfantastic: nigdzie nie jest powiedziane, że liczba ma być czterocyfrowa. Najprościej więc byłoby rozpatrzyć przypadki: liczba jednocyfrowa, dwucyfrowa, trzycyfrowa, czterocyfrowa. My chcieliśmy zrobić wszystko od razu używając zer, ale jak widać nie bardzo się udało
Monfantastic: nigdzie nie jest powiedziane, że liczba ma być czterocyfrowa. Najprościej więc byłoby rozpatrzyć przypadki: liczba jednocyfrowa, dwucyfrowa, trzycyfrowa, czterocyfrowa. My chcieliśmy zrobić wszystko od razu używając zer, ale jak widać nie bardzo się udało
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba parzysta < 6000
Cóż, rzeczywiście nie jest ok.
Powinno być:
Liczby czterocyfrowe: \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 8 \cdot 7 + 2 \cdot 4 \cdot 8 \cdot 7}\)
Liczby trzycyfrowe: \(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 8 + 4 \cdot 4 \cdot 8}\)
Liczby dwucyfrowe: \(\displaystyle{ 5 \cdot 5 + 4 \cdot 4}\)
Liczby jednocyfrowe: \(\displaystyle{ 5}\)
(wszędzie osobno rozpatrujemy przypadek gdy pierwsza cyfra jest nieparzysta i osobno, gdy pierwsza jest parzysta - determinuje nam to ilość wyborów ostatniej cyfry, która musi być parzysta)
Goter dodatkowo zrobił błąd w liczbach więcej-cyfrowych, nie uwzględniając przypadku, gdy ostatnią cyfrą jest \(\displaystyle{ 6}\) lub \(\displaystyle{ 8}\).
Q.
Powinno być:
Liczby czterocyfrowe: \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 8 \cdot 7 + 2 \cdot 4 \cdot 8 \cdot 7}\)
Liczby trzycyfrowe: \(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 8 + 4 \cdot 4 \cdot 8}\)
Liczby dwucyfrowe: \(\displaystyle{ 5 \cdot 5 + 4 \cdot 4}\)
Liczby jednocyfrowe: \(\displaystyle{ 5}\)
(wszędzie osobno rozpatrujemy przypadek gdy pierwsza cyfra jest nieparzysta i osobno, gdy pierwsza jest parzysta - determinuje nam to ilość wyborów ostatniej cyfry, która musi być parzysta)
Goter dodatkowo zrobił błąd w liczbach więcej-cyfrowych, nie uwzględniając przypadku, gdy ostatnią cyfrą jest \(\displaystyle{ 6}\) lub \(\displaystyle{ 8}\).
Q.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 20:36 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Liczba parzysta < 6000
Hmmm? Uwzględniłem takie przypadki Ja zaczynałem od ostatniej cyfry i mogła ona być równa ile chciała: 0,2,4,6 lub 8.Goter dodatkowo zrobił błąd w liczbach więcej-cyfrowych, nie uwzględniając przypadku, gdy ostatnią cyfrą jest 6 lub 8.
OK liczą się dobre chęci, nie ?O tym też myślałam.. Dobra , dzięki wielkie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba parzysta < 6000
Tak, ale wówczas od liczby wyborów pierwszej cyfry nie powinno odejmować się \(\displaystyle{ 1}\) (bo pierwsza cyfra i tak nie może być szóstką ani ósemką), a Ty odjąłeś.Goter pisze:Hmmm? Uwzględniłem takie przypadki Ja zaczynałem od ostatniej cyfry i mogła ona być równa ile chciała: 0,2,4,6 lub 8.Goter dodatkowo zrobił błąd w liczbach więcej-cyfrowych, nie uwzględniając przypadku, gdy ostatnią cyfrą jest 6 lub 8.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Liczba parzysta < 6000
OK liczą się dobre chęci, nie ?
Ponad wszystko
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 20:53 przez Monfantastic, łącznie zmieniany 1 raz.