Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: laki_me »

a) Wiadomo że \(\displaystyle{ NWD(x,y) = NWD(y,x)}\) oraz \(\displaystyle{ NWD(x,y) = NWD(y,x - y)}\). Udowodnić, że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze, to również liczby \(\displaystyle{ 5b + 3a}\) i \(\displaystyle{ 8b + 5a}\) są względnie pierwsze
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: Zordon »

policz NWD tych liczb, powinno wyjść \(\displaystyle{ NWD(5b+3a,8b+5)=NWD(a,b)}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ NWD(8b+5a,5b+3a)=NWD(8b+5a-5b-3a,5b+3a)=NWD(3b+2a,5b+3a)=NWD(3b+2a,5b+3a-3b-2a)=...}\)
itd.
Pamiętaj, że \(\displaystyle{ a,\ b\ >0}\).


Pozdrawiam.
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: laki_me »

mam policzyć podstawiając pod a i b liczby względnie pierwsze?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: miki999 »

Nic nie masz podstawiać. Musisz poprzez wykorzystanie własności: \(\displaystyle{ NWD(x,y) = NWD(y,x - y)}\), gdzie \(\displaystyle{ x>y}\) dojść z \(\displaystyle{ NWD(5b+3a,8b+5) \ do\ NWD(a,b)}\). Czyli zawsze od większej liczby odejmujesz tę drugą- mniejszą.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Udowodnić że jeśli liczby a i b są względnie pierwsze...

Post autor: Zordon »

Tak, ale musisz podstawić wszystkie możliwe. Takich par jest przeliczalnie wiele, więc w skończonym czasie zdążysz udowodnić dla każdej (ustalonej pary) z nich. Zła wiadomość jest taka, że i tak się nie wyrobisz do końca życia.
ODPOWIEDZ