W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: laki_me »

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy wsiadło 8 osób. Czy możliwa jest sytuacja, że każdy z pasażerów wysiądzie na innym piętrze?

No wiadomo że nie, ale jak to uzasadanić, czy wystarczy uzasadnienie że n jest większe od k ?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: JankoS »

laki_me pisze: ... czy wystarczy uzasadnienie że n jest większe od k ?
Może by i wystarczyło, gdyby było wiadomo, co te n, k oznaczaja i w jakim wzorze. Przypuszczam, że chodzi o wariacje bez powtórzeń.
Mój mały sąsiad ponumerował osoby i powiedział "Pierwsza osoba może wysiąść na dowolnym z 6 pieter, druga na na dowolnym z 5 pieter, ..., piąta na dowolnym z 2 pieter, szósta na pozostałym. Dla dwóch osób zabrakło pięter".
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: Inkwizytor »

Zasada szufladkowa Dirichleta
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: laki_me »

hm, być może źle to interpretuje ( bo są 3 twierdzenia w tej zasadzie ), no ale podejdę do tego tak...

Jeśli skończony zbiór S ( 8 osób ) jest podzielony na k ( 6 pięter ) zbiorów, to co najmniej jeden z tych zbiorów ma \(\displaystyle{ \frac{\left|S \right|}{k}}\) lub więcej elementów, czyli w tym przypadku jeśli
\(\displaystyle{ \frac{\left|S \right|}{k} \neq 1}\) wtedy warunek nie jest spełniony, czy może być takie potwierdzenie ?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: Dumel »

laki_me pisze:czyli w tym przypadku jeśli
\(\displaystyle{ \frac{\left|S \right|}{k} \neq 1}\) wtedy warunek nie jest spełniony, czy może być takie potwierdzenie ?
nie, \(\displaystyle{ \frac{\left|S \right|}{k} > 1}\)
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: laki_me »

a nie? \(\displaystyle{ \frac{\left|S \right|}{k} \ge 1}\) przy jedności też każdy wysiada na innym
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: Dumel »

ale z tego że ten iloraz nie jest równy jeden nie wynika teza. co np. gdyby był mniejszy niż 1?
laki_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W bloku 6 piętrowym na parterze do windy...

Post autor: laki_me »

no tak ale jeśli będzie mniejszy lub równy to oznacza że każdy wysiądzie na innym piętrze, a niektóre piętra mogą pozostać wolne dlatego będzie mniejsze lub równe, no chyba że się myle
ODPOWIEDZ