Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Leeq3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 9 razy

Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Post autor: Leeq3 »

Jak wyprowadzić wzór na liczbę wszystkich k-wyrazowych wariacji bez powtórzeń zbioru n-elementowego?

Chodzi o ten wzór:
\(\displaystyle{ V_{n}^k = \frac{n!}{(n-k)!}}\)

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a jedyny wzór z kombinatoryki jaki poznałem wcześniej to \(\displaystyle{ P_{n} = n!}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Post autor: rodzyn7773 »

ja bym to po prostu z reguły mnożenia
\(\displaystyle{ V_{n}^k=n*(n-1)*...*(n-k+1)= \frac{n*(n-1)*...*(n-k+1)*(n-k)!}{(n-k)!} = \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Leeq3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 9 razy

Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Post autor: Leeq3 »

1. A dlaczego w pierwszej części jest \(\displaystyle{ (n - k + 1)}\) ? Konkretnie chodzi mi o \(\displaystyle{ +1}\)
2. I nie wiem jak można przekształcić tą pierwszą część równania w drugą - dlaczego nagle się zrobić ułamek?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Post autor: rodzyn7773 »

1) na prostym przykładzie z cyfr 5 cyfr różnych od zera tworzysz liczbę 2-cyfrową (cyfry nie mogą się powtarzać) masz wtedy tyle wariacji:\(\displaystyle{ 5*4}\) a \(\displaystyle{ 4=(5-2)+1}\)

2)rozszerzyłem ułamek o \(\displaystyle{ (n-k)!}\)
Leeq3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 9 razy

Wyprowadzenie wzoru na liczbę wariacji bez powtórzeń

Post autor: Leeq3 »

No to już rozumiem, dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ