Z rekurencji wyznaczyć funkcję tworzącą

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Z rekurencji wyznaczyć funkcję tworzącą

Post autor: piotrek20008 »

Z rekurencji wyznaczyć funkcję tworzącą

Nie wiem czy dobrze mi wyszło bo w odpowiedziach jest źle

\(\displaystyle{ a _{0}=0}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=1}\)
\(\displaystyle{ a _{n}=2a _{n-1}-a _{n-2}}\)

\(\displaystyle{ F(x)=a _{0} +a _{1}x +2x \sum_{n=2}^{ \infty }a _{n-1} x ^{n-1}-x ^{2} \sum_{n=2}^{ \infty }a _{n-2} x ^{n-2}=0+x+2x(F(x)-0)+x ^{2} F(x)=x+2xF(x)-x ^{2}F(x)}\)

\(\displaystyle{ F(x)-2xF(x)+x ^{2}F(x) =x}\)

\(\displaystyle{ F(x)= \frac{x}{1-2x+x ^{2} }}\)

Według jednego z przykładów powinno wyjść \(\displaystyle{ F(x)= \frac{1}{1-2x+x ^{2} }}\) i nie wiem w czym zrobiłem błąd
Według tego rozwiązania zamiast x powinna być jedynka ale nie wiem dlaczego

\(\displaystyle{ F(x)=1+2x(F(x)-0)+x ^{2} F(x)=1+2xF(x)-x ^{2}F(x)}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Z rekurencji wyznaczyć funkcję tworzącą

Post autor: »

Twój rachunek jest w pełni poprawny. Po dokończeniu go, czyli rozłożeniu otrzymanej funkcji na ułamki proste i rozwinięcie ich w szereg, powinno wyjść \(\displaystyle{ a_n=n}\).

Q.
ODPOWIEDZ