Pasażerowie wysiadający z windy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Pasażerowie wysiadający z windy

Post autor: Bartek1991 »

W windzie dziesięciopiętrowego domu jedzie 8 pasażerów. Zakładając, że wszystkie możliwe rozkłady wysiadań pasażerów na piętrach są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:

a)wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
b) każdy pasażer wysiądzie na innym pietrze

Za bardzo nie potrafię nawet wyliczyć mocy zbioru omega :/ Bardzo proszę o wytlumaczenie tego zadania

Mi się wydaje, że \(\displaystyle{ \Omega = 9^{10}}\), ponieważ na pierwszym piętrze może wysiąć zero pasażerów, jeden, dwóch itd, czyli w sumie 9 możliwości. I tak na każdym piętrze, a że mamy ich 10 to 9^10...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Pasażerowie wysiadający z windy

Post autor: »

Każdy pasażer ma dziesięć możliwości wyjścia z windy, a pasażerów jest ośmiu, więc:
\(\displaystyle{ |\Omega | = 10^8}\)
W pierwszym podpunkcie wystarczy wybrać piętro na którym wszyscy wysiądą:
\(\displaystyle{ |A|= 10}\)
W drugim podpunkcie pierwszy pasażer może wybrać piętro na dziesięć sposobów, następny tylko na dziewięć, kolejny na osiem itd., a ostatni na trzy:
\(\displaystyle{ |B|=10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\)

Q.
ODPOWIEDZ