Rozmowy telefoniczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Rozmowy telefoniczne

Post autor: piotrek20008 »

Na ile sposobów dziesięć osób może prowadzić jednocześnie 5 rozmów telefonicznych?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Rozmowy telefoniczne

Post autor: blost »

kombinacja zbioru 10 elem. w zbior 5 elem. z uwzglednieniem że jadna mozlwość determinuje inna. (kaska rozmawia z goska to i goska z kaska)
\(\displaystyle{ n= {10 \choose 5} /2}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozmowy telefoniczne

Post autor: »

I sposób
\(\displaystyle{ 9\cdot 7 \cdot 5 \cdot 3 \cdot 1}\)
Bierzemy dowolną osobę i dobieramy jej rozmówcę na dziewięć sposobów. Pozostało osiem osób - z nich znów bierzemy dowolną osobą i dobieramy jej rozmówcę na siedem sposobów itd.

II sposób
\(\displaystyle{ \frac{{10 \choose 2}\cdot {8 \choose 2}\cdot {6 \choose 2}\cdot {4 \choose 2}\cdot {2 \choose 2}}{5!}}\)
Wybieramy najpierw dwie osoby do pierwszej rozmowy, potem dwie do drugiej rozmowy itd. Ale kolejność rozmów jest nieistotna, więc musimy podzielić całość przez \(\displaystyle{ 5!}\).

Q.
ODPOWIEDZ