Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 16 sty 2009, o 08:48
- Podziękował: 12 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr 1,2,2,4,6,6,6 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
większych? nieskończenie wiele ,bo mogą mieć 8,9,10 cyfr ,a składać się z samych 1,2,4,6
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
Podana została ilość tych cyfr: jedynka, dwie dwójki, czwórka i trzy szóstki.Kartezjusz pisze:większych? nieskończenie wiele ,bo mogą mieć 8,9,10 cyfr ,a składać się z samych 1,2,4,6
Do autorki tematu: zwróć uwagę na to ile liczba ma cyfr oraz ile masz możliwości rozdzielenia na 1. miejscu itd.
Pozdrawiam.
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
miki999, ...ale nie jest napisane ile cyfr ma mieć ta "większa liczba", nasze cyfry mogłyby się powtarzać (o tym również nie ma wzmianki)...wg mnie, okrojona treść zadania...a to co Ty proponujesz to też tylko Twoje założenia..
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 16 sty 2009, o 08:48
- Podziękował: 12 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
Te zadanie dokładnie przepisałam zgodnie z treścią.
Według mnie chodzi o liczby siedmiocyfrowe w których szóstka pojawia się 3 razy, dwójka dwa razy i raz czwórka i jedynka
Według mnie chodzi o liczby siedmiocyfrowe w których szóstka pojawia się 3 razy, dwójka dwa razy i raz czwórka i jedynka
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
W takim razie zadanko prościuchne a możliwości możesz wypisać sobie "na piechotkę", wtedy sama wszystko zobaczysz. Rozbij sobie to na miliony (jakie i ile możliwości?) a potem kolejno, jak proponował miki999, tysiące, setki itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 46 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
Przepraszam, że odkopuję, ale chyba lepiej odkopać, niż robić taki sam temat drugi raz.
Intryguje mnie odpowiedź na to pytanie. Czy po prostu to zrobić miejscami- na pierwszym miejscu będą 4 cyfry (6, 6, 6, 4), a później już 6!, więc \(\displaystyle{ 4*6!}\). Czy należy to zrobić tak, że licząc ilość wariacji 1-elementowej zbioru 4-elementowego (tu wychodzi i tak 4) pomnożone przez wariację 4-elementową zbioru 6-elementowego? Czy jeszcze inaczej?
Intryguje mnie odpowiedź na to pytanie. Czy po prostu to zrobić miejscami- na pierwszym miejscu będą 4 cyfry (6, 6, 6, 4), a później już 6!, więc \(\displaystyle{ 4*6!}\). Czy należy to zrobić tak, że licząc ilość wariacji 1-elementowej zbioru 4-elementowego (tu wychodzi i tak 4) pomnożone przez wariację 4-elementową zbioru 6-elementowego? Czy jeszcze inaczej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Ile liczb większych od 3 000 000 można utworzyć z cyfr:
- jeżeli czwórka stoi na pierwszym miejscu to mamy \(\displaystyle{ P_{6} ^{2,3}= \frac{6!}{2! \cdot 3!}}\)
- jeżeli szóstka stoi na pierwszym miejscu to mamy \(\displaystyle{ P_{6} ^{2,2}= \frac{6!}{2! \cdot 2!}}\)
Oblicz i dodaj.
- jeżeli szóstka stoi na pierwszym miejscu to mamy \(\displaystyle{ P_{6} ^{2,2}= \frac{6!}{2! \cdot 2!}}\)
Oblicz i dodaj.