Witam. mam problem z dwoma zadankami, nierozumiem tego bo niestety mnie niebyło na lekcji i bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu i wytłumaczeniu mi tego. z góry bardzo dziekuje.
1.Ile jest zdarzeń elementarnych w doświadczeniu polegającym na:
a) dwukrotnym rzucie kostką
b)trzykrotnym rzucie kostką
2 a) podaj przestrzeń zdarzeń elementarnych w doświadczeniu polegającym na trzykrotnym rzucie monetą.
b) Ile jest zdarzeń elementarnych w doświadczeniu polegającym na czterokrotnym rzucie monetą
zdarzenia elementarne zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
zdarzenia elementarne zadania
1 .a)
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6=6 ^{2}=36}\) - 2 rzuty po 6 możliowści
b)
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6=6^{3}=216}\)- 3 rzuty po 6 możliwości
2.a)
\(\displaystyle{ 2 ^{3}}\)-trzy rzuty po 2 możliwości( orzeł lub reszka)
b)
\(\displaystyle{ 2 ^{4}}\)-cztery rzuty po 2 możliwości
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6=6 ^{2}=36}\) - 2 rzuty po 6 możliowści
b)
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6=6^{3}=216}\)- 3 rzuty po 6 możliwości
2.a)
\(\displaystyle{ 2 ^{3}}\)-trzy rzuty po 2 możliwości( orzeł lub reszka)
b)
\(\displaystyle{ 2 ^{4}}\)-cztery rzuty po 2 możliwości
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
zdarzenia elementarne zadania
Wiem, że temat został założony ponad 2 lata temu ale:
2a) o- orzeł r-reszka
Ω={(o,o,o)(o,o,r)(o,r,o)(r,o,o)(o,r,r)(r,o,r)(r,r,o)(r,r,r)}
poza tym również dziękuje
2a) o- orzeł r-reszka
Ω={(o,o,o)(o,o,r)(o,r,o)(r,o,o)(o,r,r)(r,o,r)(r,r,o)(r,r,r)}
poza tym również dziękuje