Witam. Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jak rozwiązać zadanie (a dokładnie jak mnożyć tego typu permutacje) typu:
Dla permutacji \(\displaystyle{ S _{5}}\) :
- pomnożyć dwie permutacje (1235)(46) oraz (124)(356)
- dla otrzymanego wyniku narysować jego graf
- napisać macierz sąsiedztwa dla tego grafu
Bardzo proszę o pomoc !!!
Mnożenie permutacji
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sie 2009, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
Mnożenie permutacji
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 15:42 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
Mnożenie permutacji
Na mnozenie permutacji (wolę jednak termin "skladanie" zamiast mnozenie, ale coż...)jest okreslony schemat. Ten schemat powinienes znac z cwiczen. Byl podobny temat na naszym forum, wiec mozesz skorzystac ze wskazowek ktore tam dalem. To nie jest trudne i nawet myslec nie trzeba przy tym
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sie 2009, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
Mnożenie permutacji
Znalazłem te posty w których to objaśniałeś ale mam jedno pytanie. Jakbyś tylko mi mógł wyjaśnić skąd się wzięły te liczby |3 6 1 2 4 5| bo nie mam pojęcia skąd i jak to się liczy:
|1 2 3 4 5 6|
a * b = |3 6 1 2 4 5|= (13)(2654)
Z góry dziękuję za pomoc
|1 2 3 4 5 6|
a * b = |3 6 1 2 4 5|= (13)(2654)
Z góry dziękuję za pomoc
Mnożenie permutacji
No tam to jest wszystko wyjasnione. Najpierw wypisujesz sobie co przechodzi na co. Pozniej juz mnozysz. Czysty schemat. Pozniej zwijasz jeszcze tylko.