liczba kombinacji 6 cyfrowej liczby parzaystej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
swiechu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 21 lut 2008, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 22 razy

liczba kombinacji 6 cyfrowej liczby parzaystej

Post autor: swiechu »

Witam,

prosze o pomoc z zadaniem:

Ile 6 cyfrowych parzystych liczb mozna ulozyc z cyfr 5,6,6,7,7,7?

to jest \(\displaystyle{ \frac{5!}{3} = 20}\)

prosze o pomoc z tym:

np jesli mam takich szesc cyfr 3, 4, 4, 6, 6, 6

ile mozna ulozyc 6 cyfrowych parzystych liczb z tych cyfr?:))


czy wynik to bedzie \(\displaystyle{ \frac{5!}{2!*2!} + \frac{5!}{3!}}\) ??
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

liczba kombinacji 6 cyfrowej liczby parzaystej

Post autor: qba1337 »

Wydaje mi się że ten pierwszy przykład powinien być tak zrobiony:
Na pierwszym miejscu może stać jedna z 3 liczb ( 5 ,6 lub 7 )
Na końcu musi stać 6-tka żeby była to liczba parzysta. Środkowe cztery cyfry zmieniają się na \(\displaystyle{ 4!}\)

Więc takich liczb 6-cyfrowych będzie:

\(\displaystyle{ 3*4! = 3*24=72}\)
ODPOWIEDZ