liczby sześciocyfrowe
liczby sześciocyfrowe
proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Z cyfr (1,2,3,4,5,6,7,8) tworzymy liczby sześcicyfrowe. Ile można utworzyć takich liczb , w których cyfra 1 występuje conajmniej trzy razy, a pozostałe cyfry są różne między sobą?
dziękuje
Z cyfr (1,2,3,4,5,6,7,8) tworzymy liczby sześcicyfrowe. Ile można utworzyć takich liczb , w których cyfra 1 występuje conajmniej trzy razy, a pozostałe cyfry są różne między sobą?
dziękuje
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
liczby sześciocyfrowe
Liczb 6-ściocyfrowych o różnych cyfrach ułozonych z liczb od 1-8 jest:
\(\displaystyle{ V^{6}_{8}= \frac{8!}{2!}=20160}\)
Liczysz ile ich będzie gdy jedynka wystąpi raz lub dwa i odejmujesz od liczby wszystkich liczb 6ściocyfrowych.
\(\displaystyle{ V^{6}_{8}= \frac{8!}{2!}=20160}\)
Liczysz ile ich będzie gdy jedynka wystąpi raz lub dwa i odejmujesz od liczby wszystkich liczb 6ściocyfrowych.
liczby sześciocyfrowe
wszystkich jest 20 160
z jedną jedynką jest 2520
z dwiema jedynkami 2520
więc po odjeciu mam 115 120
a powinno wyjść 7638
nie wiem dlaczego?
z jedną jedynką jest 2520
z dwiema jedynkami 2520
więc po odjeciu mam 115 120
a powinno wyjść 7638
nie wiem dlaczego?
liczby sześciocyfrowe
To jest złe rozwiązanie. Cyfra 1 może wystąpić 3,4,5 lub nawet 6 razy.
Najpierw wybierzmy miejsca dla jedynek
1. mamy 3 jedynki, wybieramy dla nich miejsce na
\(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\)
teraz na pozostałe trzy miejsca wybieramy cyfry od 2 do 8 (w sumie 7 cyfr) , czyli
\(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 5}\)
czyli razem \(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5=4200}\)
2. mamy 4 jedynki, analogicznie
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} \cdot 7 \cdot 6=630}\)
3. mamy 5 jedynek
\(\displaystyle{ {6 \choose 5} \cdot 7 =42}\)
4. 6 jedynek, jedna możliwość
\(\displaystyle{ 4200+630+42+1=4873}\)
Skąd masz ten wynik, który podałaś?
Najpierw wybierzmy miejsca dla jedynek
1. mamy 3 jedynki, wybieramy dla nich miejsce na
\(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\)
teraz na pozostałe trzy miejsca wybieramy cyfry od 2 do 8 (w sumie 7 cyfr) , czyli
\(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 5}\)
czyli razem \(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5=4200}\)
2. mamy 4 jedynki, analogicznie
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} \cdot 7 \cdot 6=630}\)
3. mamy 5 jedynek
\(\displaystyle{ {6 \choose 5} \cdot 7 =42}\)
4. 6 jedynek, jedna możliwość
\(\displaystyle{ 4200+630+42+1=4873}\)
Skąd masz ten wynik, który podałaś?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
liczby sześciocyfrowe
Zapomnieliście wcześniej o tym, że może nie być nawet zadnej liczby z tych pozostałych (same jedynki).
abc666, rozumuję dokładnie tak samo. Wyniku nie będę sprawdzal.
abc666, rozumuję dokładnie tak samo. Wyniku nie będę sprawdzal.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy