harcerze i harcerki
harcerze i harcerki
W rajdzie uczestniczy 5 harcerek i 4 harcerzy, ida gesiego, ile jest roznych sposobow ustawienia sie, jezeli harcerze nie moga sasiadowac z harcerzami, a harcerki z harcerkami ? prosze o wyjasnienie
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
harcerze i harcerki
Na pewno jest tylko jedna możliwość płciowego ustawienia zuchów (na razie bez rozróżnień konkretnych osób):
\(\displaystyle{ ABABABABA}\)
Gdzie \(\displaystyle{ A}\) oznacza harcerkę, a \(\displaystyle{ B}\) - harcerza.
Teraz trzeba tylko na 5 miejscach poprzestawiać harcerki, a na 4 harcerzy. Można to zrobić odpowiednio na \(\displaystyle{ 5!}\) oraz \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Zatem ostateczny wynik to \(\displaystyle{ 5! \cdot 4! = 2880}\)
\(\displaystyle{ ABABABABA}\)
Gdzie \(\displaystyle{ A}\) oznacza harcerkę, a \(\displaystyle{ B}\) - harcerza.
Teraz trzeba tylko na 5 miejscach poprzestawiać harcerki, a na 4 harcerzy. Można to zrobić odpowiednio na \(\displaystyle{ 5!}\) oraz \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Zatem ostateczny wynik to \(\displaystyle{ 5! \cdot 4! = 2880}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
harcerze i harcerki
Jedynym możliwym układem spełniającym warunki zadania jest układ: harcerka, harcerz, harcerka, harcerz... itd.
Harcerki w takim porządku można ustawić na 5! sposobów, harcerzy zaś na 4!.
Stosując zasadę mnożenia ostateczne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 5! \cdot 4!=...}\)
Harcerki w takim porządku można ustawić na 5! sposobów, harcerzy zaś na 4!.
Stosując zasadę mnożenia ostateczne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 5! \cdot 4!=...}\)