Grupa studentów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

Mam takie zadanie:
W grupie 35 studentów rozlosowano 4bilety do 4 różnych kin.
Ile jest możliwości losowania
Zad2
piecuu studentów zdaje egz z matematykli dyskretnej. Wiadomo ze zaden z nich nie otrzyma oceny ndst. Iloma sposobami mozna postawic im oceny (dst.db,bdb)
Mógłby mi ktos to bardzo dokładnie wytłumaczyc? Ponieważ zawieruszył mi sie gdzies zeszyt z notatkami, a musze to rozwiązac

dziekuję
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 18:32 przez killerone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Grupa studentów

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ {35 \choose 4} \cdot 4!}\)

Wiesz dlaczego?
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

czeslaw pisze:\(\displaystyle{ {35 \choose 4} \cdot 4!}\)

Wiesz dlaczego?
tak wiem, 35 std, 4 bitety 4 kina, tylko jak sie to oblicza?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Grupa studentów

Post autor: czeslaw »

No właśnie tak jak napisałem. Z grupy 35 studentów wybierasz 4 którzy dostają bilety, i wśród nich te bilety rozdzielasz - 4 ludzi może dostac 4 różne bilety na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów.

Rozwinięcie symbolu Newtona na pewno znasz.
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

czeslaw pisze:Rozwinięcie symbolu Newtona na pewno znasz.
no własnie nie za bardzo pamietam,, nie mam zadnych notatek
Kolego mogłbys mi to rozwiązac? wtedy drugie zadania spróbowalbym samodzielnie zrobić
miodzio1988

Grupa studentów

Post autor: miodzio1988 »

Jak siedziesz przy komputerze to jaki jest problem wpisac haslo w google,e?
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

juz mam ten wzór tylko mi jakies głupoty wychodzą

\(\displaystyle{ { 35! \choose 31!}*4!}\)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Grupa studentów

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ {35 \choose 4} = \frac{35!}{4!(35-4)!}}\)

Takie to trudne?
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

czeslaw pisze:\(\displaystyle{ {35 \choose 4} = \frac{35!}{4!(35-4)!}}\)

Takie to trudne?
no i co w takiej postaci sie zostawia?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Grupa studentów

Post autor: czeslaw »

Oczywiście że nie
A w czym problem? Trzeba skrócić te silnie teraz.
killerone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:\
Podziękował: 1 raz

Grupa studentów

Post autor: killerone »

czeslaw pisze:Oczywiście że nie
A w czym problem? Trzeba skrócić te silnie teraz.
\(\displaystyle{ {35 \choose 4} = \frac{35}{4!(35-4)}}\)

to i tak jakos duzo wyjdzie
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Grupa studentów

Post autor: czeslaw »

killerone pisze: \(\displaystyle{ {35 \choose 4} = \frac{35}{4!(35-4)}}\)
Nieprawda.
A wyjdzie dużo, bo dokładnie 52360.
ODPOWIEDZ