20 mężczyzn i 10 kobiet

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

20 mężczyzn i 10 kobiet

Post autor: rodzyn7773 »

Mamy 20 mężczyzn oraz 10 kobiet. Wybieramy 3 osobową delegację. Na ile sposobów można tego dokonać, jeśli ma być wybrana przynajmniej jedna kobieta?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

20 mężczyzn i 10 kobiet

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ {20 \choose 2} \cdot {10 \choose 1} + {20 \choose 1} \cdot {10 \choose 2} + {10 \choose 3}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

20 mężczyzn i 10 kobiet

Post autor: rodzyn7773 »

dzięki-- 14 wrz 2009, o 18:06 --a jednak to nie jest prawidłowe rozwiązanie powinno być tak:
\(\displaystyle{ \frac{30!}{27!} * \frac{20!}{17!}}\)
ODPOWIEDZ