Kombinacja, punkty nie są współliniowe.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
raph
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Kombinacja, punkty nie są współliniowe.

Post autor: raph »

Witam,
mam do rozwiązania takie zadanko:
W terenie oznaczono 10 punktów, z których żadne nie są współliniowe, aby wyznaczyć odległość pomiędzy poszczególnymi punktami, należy wykonać pomiarów:

a) 20
b) 30
c) 45
d) 50
Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, tylko raczej podpowiedź jak to rozwiązać.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Kombinacja, punkty nie są współliniowe.

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ {10 \choose 2} = 45}\)

Musisz wybrać każde 2 punkty z 10 możliwych.
raph
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Kombinacja, punkty nie są współliniowe.

Post autor: raph »

\(\displaystyle{ {2 \choose 10} = \frac{10!}{2!*8!}= \frac{8!*9*10}{2!*8!}= \frac{90}{2}}\)

Dobrze rozwiązane?

Dzięki bardzo za podpowiedź.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Kombinacja, punkty nie są współliniowe.

Post autor: Goter »

Tak.
ODPOWIEDZ