Witam, jestem nowy na forum.
Mam problem z kilkoma zadaniami z mat. dyskretnej
1. Obliczyć \(\displaystyle{ NWD (3211,7163)}\)
2. Obliczyc \(\displaystyle{ P(11,7)}\) i wyznaczyć \(\displaystyle{ S(7,4)}\)
Na razie te dwa, będę wdzięczny za pomoc
pzdr
NWD, dwie funkcje
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:\
- Podziękował: 1 raz
NWD, dwie funkcje
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 09:45 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem temat wyląduje w koszu. Bardziej przemyślanie dobieraj tytuł tematu.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem temat wyląduje w koszu. Bardziej przemyślanie dobieraj tytuł tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
NWD, dwie funkcje
slyszales o czyms takim jak algorytm euklidesa ? dzieki temu zrobisz 1.
nie wiem co oznaczaja funkcje P i S
jakbys mogl napisac to moze latwiej byloby pomoc.
nie wiem co oznaczaja funkcje P i S
jakbys mogl napisac to moze latwiej byloby pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnik
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
NWD, dwie funkcje
Co do pierwszego to jak coś to będzie szło tak
\(\displaystyle{ NWD(3211,7163)}\)
\(\displaystyle{ 7163 = 2*3211 + 741}\)
\(\displaystyle{ 3211 = 4*741 + 247}\)
\(\displaystyle{ 741 = 3*247 + 0}\)
Czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ NWD =247}\)
a w drugim wydaje mi się, że może mu chodzić o liczbę Stirlinga
czyli o ten wzór
\(\displaystyle{ S(n,k) = S(n-1,k-1) + k*S(n-1,k)}\)
a tutaj założenia:
\(\displaystyle{ S(n,k) = 0 \ , \ gdy \ k>n \vee k=1}\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = 1 \ , \ gdy \ n=k}\)
ale nie jestem pewny czy w ogóle o to chodzi
\(\displaystyle{ NWD(3211,7163)}\)
\(\displaystyle{ 7163 = 2*3211 + 741}\)
\(\displaystyle{ 3211 = 4*741 + 247}\)
\(\displaystyle{ 741 = 3*247 + 0}\)
Czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ NWD =247}\)
a w drugim wydaje mi się, że może mu chodzić o liczbę Stirlinga
czyli o ten wzór
\(\displaystyle{ S(n,k) = S(n-1,k-1) + k*S(n-1,k)}\)
a tutaj założenia:
\(\displaystyle{ S(n,k) = 0 \ , \ gdy \ k>n \vee k=1}\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = 1 \ , \ gdy \ n=k}\)
ale nie jestem pewny czy w ogóle o to chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:\
- Podziękował: 1 raz
NWD, dwie funkcje
dokładnie o to chodziło, dzięki wielkiejarek001 pisze:Co do pierwszego to jak coś to będzie szło tak
\(\displaystyle{ NWD(3211,7163)}\)
\(\displaystyle{ 7163 = 2*3211 + 741}\)
\(\displaystyle{ 3211 = 4*741 + 247}\)
\(\displaystyle{ 741 = 3*247 + 0}\)
Czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ NWD =247}\)
a w drugim wydaje mi się, że może mu chodzić o liczbę Stirlinga
czyli o ten wzór
\(\displaystyle{ S(n,k) = S(n-1,k-1) + k*S(n-1,k)}\)
a tutaj założenia:
\(\displaystyle{ S(n,k) = 0 \ , \ gdy \ k>n \vee k=1}\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = 1 \ , \ gdy \ n=k}\)
ale nie jestem pewny czy w ogóle o to chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 08:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:\
- Podziękował: 1 raz
NWD, dwie funkcje
Próbuje rozwiazac nastepny przykład
\(\displaystyle{ NWD(5166,2499)}\)
\(\displaystyle{ 5166 = 2*2499 + 168}\)
\(\displaystyle{ 2499 = 14*168 + 147}\)
Natomiast w drugim
\(\displaystyle{ S(7,3)=S(6,2)+3*S(6,3)}\)
i co dalej?
I jeszcze takie zadanie
Ile jest liczb, mniejszych lub równich od 130 względnie pierszych ze 130?-- 13 wrz 2009, o 16:31 --w tym pierwszym wyszło mi ze NWD to 21, mógłby ktos to sprawdzić i zobzcyc drugie zadanie?
\(\displaystyle{ NWD(5166,2499)}\)
\(\displaystyle{ 5166 = 2*2499 + 168}\)
\(\displaystyle{ 2499 = 14*168 + 147}\)
Natomiast w drugim
\(\displaystyle{ S(7,3)=S(6,2)+3*S(6,3)}\)
i co dalej?
I jeszcze takie zadanie
Ile jest liczb, mniejszych lub równich od 130 względnie pierszych ze 130?-- 13 wrz 2009, o 16:31 --w tym pierwszym wyszło mi ze NWD to 21, mógłby ktos to sprawdzić i zobzcyc drugie zadanie?
- BSP
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 6 razy
NWD, dwie funkcje
Dla liczb Stirlinga II rodzaju zachodzi własnoś:
\(\displaystyle{ S(n,k)=\frac{1}{k!} \sum_{i=0}^{k}(-1)^i{k\choose i}(k-i)^n}\)
Czyli otrzymujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ S(7,4)=\frac{1}{4!} \sum_{i=0}^{4}(-1)^i{4\choose i}(4-i)^7 = \frac{1}{24}(4^7-4*3^7+6*2^7-4)=350}\)
\(\displaystyle{ S(7,4) = 350}\)
Pozdrawiam
PS. Jeżeli potrzebujesz więcej własności liczb Stirlinga zajrzyj tutaj: ... dKind.html
\(\displaystyle{ S(n,k)=\frac{1}{k!} \sum_{i=0}^{k}(-1)^i{k\choose i}(k-i)^n}\)
Czyli otrzymujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ S(7,4)=\frac{1}{4!} \sum_{i=0}^{4}(-1)^i{4\choose i}(4-i)^7 = \frac{1}{24}(4^7-4*3^7+6*2^7-4)=350}\)
\(\displaystyle{ S(7,4) = 350}\)
Pozdrawiam
PS. Jeżeli potrzebujesz więcej własności liczb Stirlinga zajrzyj tutaj: ... dKind.html