Podstawowe zdania z kombinatoryki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
beta666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Podstawowe zdania z kombinatoryki

Post autor: beta666 »

Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach, w których cyfra jedności jest o jeden większa od cyfry dziesiątek? (powinno wyjść 448, wyszło mi 441 i nie wiem jak dojść do poprawnego wyniku ;/ - proszę o wytłumaczenie)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Podstawowe zdania z kombinatoryki

Post autor: klaustrofob »

patrzymy na dwie ostatnie cyfry: mamy tu 9 możliwości 01, 12,..., 89. zajmijmy się pierwszą - teraz mogę dowolnie kombinować 8 cyfr na tysiące i setki i otrzymuję 8*7 możliwości. w pozostałych 8 przypadkach mogę kombinować tylko 7 cyfr na tysiące (bez zera) i znów 7 na setki. razem daje to: 8*7+8*7*7=8*7*(1+7)=56*8=448
ODPOWIEDZ