Zadania:
1) Pięciu studentów zdaje egzamin z informatyki. Iloma sposobami mogą być im wystawione stopnie, jeżeli wiadomo, że żaden student nie otrzyma stopnia niedostatecznego?
2) Z talii 24 kart losujemy jdną kartę, zwracamy ją i losujemy drugą. Ile jest możliwych wyników takiego losowania?
Nie chce wyników tylko dojścia do "n" i "k". Fajnie byłoby gdyby ktoś pokwapił się i zaprezentował rozwiązania za pomocą rysunków pomocniczych. Dzięki
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
Rysunków? Bez przesady
2) \(\displaystyle{ {24\choose 1} \cdot {23 \choose 1}}\) - losujemy jedną kartę z 24, a następnie jedną z 23. Prosty przykład.
A w 1) odpowiedź zależy od skali ocen.
2) \(\displaystyle{ {24\choose 1} \cdot {23 \choose 1}}\) - losujemy jedną kartę z 24, a następnie jedną z 23. Prosty przykład.
A w 1) odpowiedź zależy od skali ocen.
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
W zad 1 wynik jest równy 243 przy 5 stopniowej skali czyli: 2,3,4,5. Natomiast w drugim wynik jest równy 576, a nie tak jak po wymnożeniu tych dwóch dwumianów, wychodzi bodajże 552? (
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
1. Zdaję się że na studiach zdaję się tylko z 3,4 i 5
Jest 5 studentów wiec n=5, mamy 3 oceny pozytywne więc k=3, więc korzystając z wariacji z powtórzeniami będzie to \(\displaystyle{ 5^{3}=125}\)
wystawień.
2.
Czesław kombinacji nie używa się gdy wystepuj zwracanie Przecież w Dużego Lotka jak jest losowanie które opiera sie na kombinacjach kuleczki spowrotem nie wpadają do bębna maszyny losującej
\(\displaystyle{ 24*24=576}\)
Dlatego że możemy wylosować któraś z 24 kart, zwracamy i mamy tyle samo kart do wybrania w drugim losowaniu wiec 24*24 i to jest użycie wariacji z powtórzeniami, a nie kombinacji.
Jest 5 studentów wiec n=5, mamy 3 oceny pozytywne więc k=3, więc korzystając z wariacji z powtórzeniami będzie to \(\displaystyle{ 5^{3}=125}\)
wystawień.
2.
Czesław kombinacji nie używa się gdy wystepuj zwracanie Przecież w Dużego Lotka jak jest losowanie które opiera sie na kombinacjach kuleczki spowrotem nie wpadają do bębna maszyny losującej
\(\displaystyle{ 24*24=576}\)
Dlatego że możemy wylosować któraś z 24 kart, zwracamy i mamy tyle samo kart do wybrania w drugim losowaniu wiec 24*24 i to jest użycie wariacji z powtórzeniami, a nie kombinacji.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
Nie wiem czemu przeczytałem, że tam jest losowanie bez zwracania.
I proszę Cię, nie ucz mnie kiedy używa się kombinacji.
\(\displaystyle{ {24 \choose 1} \cdot {24 \choose 1} = 576}\)
I proszę Cię, nie ucz mnie kiedy używa się kombinacji.
\(\displaystyle{ {24 \choose 1} \cdot {24 \choose 1} = 576}\)
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Wariacje z powtórzeniami | Oceny, talia kart
Nie ujmuję twoim zdolnościom kombinatorycznym przecież, po prostu wynik wyszedł inny niż powinien i poprawiłem twój zapis. Pozdrawiam