proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Na turnieju szachowym kazdy z uczestników rozegrał z każdym po jednej partii, po czym jeden z uczestników turnieju sie wycofał. . Pozostali rozegrali jeszcze każdy z każdym po jednej partii. Łącznie rozegrano 49 partii. Ilu było uczestników turnieju na początku?
dziekuję
dwie fazy turnieju
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
dwie fazy turnieju
\(\displaystyle{ {n \choose 2} +{n-1 \choose 2}=49}\) tj
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} + \frac{(n-1)(n-2)}{2}=49}\)
tj n=8
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} + \frac{(n-1)(n-2)}{2}=49}\)
tj n=8
dwie fazy turnieju
poprawiłam treść zadania, pomieszałam dwa zadania, przepraszamcelia11 pisze:proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Na turnieju szachowym kazdy z uczestników rozegrał z każdym po jednej partii, po czym jeden z uczestników turnieju sie wycofał. . Pozostali rozegrali jeszcze każdy z każdym po jednej partii. Łącznie rozegrano 49 partii. Ilu było uczestników turnieju na początku?
dziekuję
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
dwie fazy turnieju
nie łapie przejscia z 1 do 2 linijki i z 2 do 3 ;/
jak ktos znajdzie chwile to poprosze dokladniejsze rozwiazanie
z gory dziekuje
jak ktos znajdzie chwile to poprosze dokladniejsze rozwiazanie
z gory dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ty jesteś?
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wangan Expressway
dwie fazy turnieju
z 1 do 2 to rozwinięcie dwumianunie łapie przejscia z 1 do 2 linijki i z 2 do 3 ;/
jak ktos znajdzie chwile to poprosze dokladniejsze rozwiazanie
z gory dziekuje
potem liczysz tak
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2} + \frac{(n-1)(n-1)}{2} = 49}\)
po przemnożeniu przez 2:
\(\displaystyle{ n(n-1) + (n-1)(n-2) = 98}\)
po wymnożeniu i przeniesieniu 98 na lewą stronę:
\(\displaystyle{ 2 n^{2} -4n - 96 = 0}\)
dzielisz przez 2, wyznaczasz delte (196), pierwiastek z delty wychodzi 14, n1 = 8, n2 = -6, n2 nie spełnia warunków zadania stąd n = 8.
pozdrawiam