Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
celia11
- Użytkownik
- Posty: 725
- Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 238 razy
Post
autor: celia11 »
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
W tyrnieju szachowym każdy z zawodników rozegrał z każdym dwie partie. Ilu było zawodników, jeśli rozegrano 42 partie?
dziękuję
-
miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Post
autor: miki999 »
Analogicznie do Twojego innego zadania- o witaniu (czy tam żegnaniu) się.
Pozdrawiam.
-
mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Post
autor: mol_ksiazkowy »
Było 21 par a wiec \(\displaystyle{ {n \choose 2} =\frac{n(n-1)}{2}=21}\), tj n=7