oblicz ile mozna utworzyc z cyfr 0 1 2 3 liczb
a) jednocyfrowych
b) dwucyfrowych ktorych cyfry moga sie powtarzac
c) trzycyfrowych o nie powtarzajacych sie cyfrach
d) czterocyfrowych o niepowtarzajacych sie cyfrach
kombinatoryka zad
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 41 razy
kombinatoryka zad
a. 4 (0,1, 2 lub 3)
b. \(\displaystyle{ 3\cdot 4=12}\), bo na pierwszym miejscu może stać wszystko poza 0, a na drugim wszystko,
c. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2=18}\), bo na pierwsszym miejscu może być wszystko poza 0, na drugim wszystko poza liczbą, która została użyta na pierwszym, a na trzecim jedna z dwóch nieużytych do tej pory cyfr,
d. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 1=18}\)-analogicznie jw.
b. \(\displaystyle{ 3\cdot 4=12}\), bo na pierwszym miejscu może stać wszystko poza 0, a na drugim wszystko,
c. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2=18}\), bo na pierwsszym miejscu może być wszystko poza 0, na drugim wszystko poza liczbą, która została użyta na pierwszym, a na trzecim jedna z dwóch nieużytych do tej pory cyfr,
d. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 1=18}\)-analogicznie jw.