silnia n

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
bialastbg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tbg
Podziękował: 1 raz

silnia n

Post autor: bialastbg »

Sprawdzi mi ktos ten przyklad bo nie jestem pewny czy dobrze go rozwiazalem




\(\displaystyle{ \frac{{n+2\choose n-1}}{{n+1\choose n}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{{n+2\choose n-1}}{n+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{(n+2)!}{(n-1)!((n+2)-(n-1))}}{n+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{(n+2)!}{(n-1)!\ast 3!}}{n+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{(n-1)! \ast n \ast (n+1) \ast (n+2)}{(n-1)!\ast 6}}{n+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{n \ast (n+1) \ast (n+2)}{6}}{n+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{n \ast (n+2)}{6}}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

silnia n

Post autor: Zordon »

nie widzę błędu, więc raczej dobrze
ODPOWIEDZ