Funckja generująca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Funckja generująca

Post autor: MMarcin »

\(\displaystyle{ bn= \begin{cases} 1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla \ n=0,1 \\ 3b_{n-1}+ \sum_{n=0}^{n-2}bn \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla \n \ge 2 \end{cases}}\)
mam znaleźć funkcje tworzącą (generującą) tego ciągu. Umiem znaleźć funkcje ale dla wzoru rekurencyjnego a z takim gdzie jest \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{n-2}}\) nie wiem jak sie zabrac
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2009, o 16:17 przez MMarcin, łącznie zmieniany 2 razy.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Funckja generująca

Post autor: Rogal »

Najpierw napisz to bardziej po ludzku. Potem napisz, co Ci tutaj sprawia problem - schematu nie znasz? Poza tym, jakoś tak bez sensu masz ten wzór, to przepisz tak jak masz podane.
MMarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Funckja generująca

Post autor: MMarcin »

Ponawiam prośbe
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Funckja generująca

Post autor: Zordon »

MMarcin pisze:\(\displaystyle{ \sum_{n-2}^{n=0}}\)
hmmm, co to takiego? Błąd przy przepisywaniu pewnie, bo zmienna n jest związana i raczej nie może być w granicy sumowania.

pomijając to, że zazwyczaj piszemy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{...}}\)
chyba, że to jakaś nowa notacja
ODPOWIEDZ