liczby czterocyfrowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemycztery liczby bez zwracania,a następnie układamy je w kolejności losowania w liczbę czterocyfrową. Ile można otrzymać w ten sposób:
a)dowolnych liczb
b)liczb podzielnych przez 25
c)liczb większych od 5238

dziekuję
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: miki999 »

Liczba czterocyfrowa:
_ _ _ _
a) Masz 10 możliwości, bez zwracania:
\(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}\)
b) Pomyśl sama, to nie 1. zadanie tego typu, które dajesz na forum. Kiedy liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 25}\). Jakie przypadki należy rozpatrzeć?
Pozdrawiam.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: celia11 »

a czy 0 może być na poczatku liiczby czterocyfrowej?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: Dasio11 »

a) \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) miki999 dlaczego?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: miki999 »

a czy 0 może być na poczatku liiczby czterocyfrowej?
rzeczywiście- nie może. Zatem zamiast \(\displaystyle{ 10}\) na początku należy wstawić \(\displaystyle{ 9}\).
Niedoczytałem, myślałem, że chodzi o kombinacje 4 liczb.


Pozdrawiam.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

liczby czterocyfrowe

Post autor: celia11 »

dzięki
ODPOWIEDZ