Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k+1} - \frac{5k}{(k+1)(k+2)} + \frac{9k - 1}{(k+1)(k+2)(k+3)}}\)
Zamieniłem to zgodnie ze wzorami na silnie dolną
\(\displaystyle{ k^{\underline{1}}*k^{\underline{-1}} - 5k^{\underline{1}}*k^{\underline{-2}} +9k^{\underline{1}}*k^{\underline{-3}} - k^{\underline{0}}*k^{\underline{-3}}}\)
Co więcej mogę z tym zrobić? Jak to uprościć aby mieć jedynie sumę zwykłych silni dolnych(o to chodzi w zadaniu)?
Silnia dolna, działania
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Silnia dolna, działania
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2009, o 21:28 przez michalsrodek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Silnia dolna, działania
przekształcaj w ten sposób:
przykładowo
\(\displaystyle{ \frac{5k}{(k+1)(k+2)}=5\frac{k+2-2}{(k+1)(k+2)}=5(\frac{k+2}{(k+1)(k+2)}-\frac{2}{(k+1)(k+2)})=5 \frac{1}{k+1}-10 \frac{1}{(k+1)(k+2)}}\)
przykładowo
\(\displaystyle{ \frac{5k}{(k+1)(k+2)}=5\frac{k+2-2}{(k+1)(k+2)}=5(\frac{k+2}{(k+1)(k+2)}-\frac{2}{(k+1)(k+2)})=5 \frac{1}{k+1}-10 \frac{1}{(k+1)(k+2)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin