elementy kombinatoryki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Za?amka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 lut 2009, o 14:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

elementy kombinatoryki

Post autor: Za?amka »

1) W klasie jest 17 dziewczyn i 14 chlopcow. Na ile sposobow mozna wybrac druzyne 9 osobowa skladajaca sie z 5 dziewczyn i 4 chlopcow.

2) Ile roznych prostych mozna poprowadzic przez 6 roznych punktow.

3) W dwojkowym systemie pozycyjnym występują liczby 0 i 1 . ile jest 10- cyfrowych liczb, ktorych zapis zawiera dokladnie 6 jedynek.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

elementy kombinatoryki

Post autor: Gacuteek »

a)\(\displaystyle{ {17 \choose 5} \cdot {14 \choose 4}}\)

b)\(\displaystyle{ (6-1)!=5!}\)

c)

\(\displaystyle{ \frac{V ^{4} _{10} }{4!}= \frac{ \frac{10!}{6!} }{4!}=210}\)

lub

\(\displaystyle{ \frac{V ^{6} _{10} }{6!}= \frac{ \frac{10!}{4!} }{6!}=210}\)
ODPOWIEDZ