Witam ! Jestem tu nowy, więc jeśli coś źle to przepraszam Mam problem z takim zadaniem:
Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Ile jest możliwych wyników losowania, jeśli wśród nich mają być:
a) trzy kiery
b) co najwyżej trzy kiery
c) dwa kiery, jeden pik i jeden trefl
Kombinuję z nim i nic czy byłby ktoś w stanie mi je rozwiązać najlepiej z dość dokładnym opisem jak je rozwiązywać ? bo nic z tej kombinatoryki nie rozumiem praktycznie
Z talii 52 kart losujemy 4 karty.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Z talii 52 kart losujemy 4 karty.
a) Kierów w talii jest 13. Jedna karta nie-kier.
\(\displaystyle{ 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 39}\)
b) Nie-kierów w talii jest 39. 3 karty dowolne.
\(\displaystyle{ 39 \cdot 51 \cdot 50 \cdot 49}\)
c) Kart każdego koloru jest 13.
\(\displaystyle{ 13 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 13}\)
\(\displaystyle{ 13 \cdot 12 \cdot 11 \cdot 39}\)
b) Nie-kierów w talii jest 39. 3 karty dowolne.
\(\displaystyle{ 39 \cdot 51 \cdot 50 \cdot 49}\)
c) Kart każdego koloru jest 13.
\(\displaystyle{ 13 \cdot 12 \cdot 13 \cdot 13}\)
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Z talii 52 kart losujemy 4 karty.
a)
Losujemy 4 karty a mają być 3 kiery. Wszystkich kierów jest 13 czyli 1/4 całej talii kart.Losujemy więć 3 kiery spośród 13 i jedną dowolna kartę z reszty talii czyli z 39.
\(\displaystyle{ C^{3}_{13} * C^{1}_{39}= {13 \choose 3} *39= \frac{13!}{3!*10!}*39= \frac{11*12*13}{6}*39=11151}\)
Dasio z tego co widzę nie uwzględniłeś 6 w mianowniku podczas obliczania tego symbolu newtona.
Losujemy 4 karty a mają być 3 kiery. Wszystkich kierów jest 13 czyli 1/4 całej talii kart.Losujemy więć 3 kiery spośród 13 i jedną dowolna kartę z reszty talii czyli z 39.
\(\displaystyle{ C^{3}_{13} * C^{1}_{39}= {13 \choose 3} *39= \frac{13!}{3!*10!}*39= \frac{11*12*13}{6}*39=11151}\)
Dasio z tego co widzę nie uwzględniłeś 6 w mianowniku podczas obliczania tego symbolu newtona.
Z talii 52 kart losujemy 4 karty.
Dzięki za pomoc Już to zrozumiałem, po prostu coś mi się ubzdurało, że sa 4 kiery... chyba znowu trzeba zacząć grać w karty ! dzięki jeszcze raz za pomoc