Ilość rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Ilość rozwiązań równania

Post autor: piotrek20008 »

Ile jest całkowitych nieujemnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4}+x _{5}=50}\)
takich , że
\(\displaystyle{ x _{1}>2 , x _{2}>4 , x _{3}>6 , x _{4}>8 , x _{5}>10}\)
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Ilość rozwiązań równania

Post autor: Gotta »

Rozwiązań takich jest tyle, ile możliwości rozmieszczenia 50 nierozróżnialnych kul w 5 komórkach, przy czym pierwsza komórka zawiera więcej niż 2 kule, druga - więcej niż 4, trzecia - więcej niż 6 kul, czwarta - więcej niż 8, a piąta - więcej niż 10. A więc w rzeczywistości rozmieszczamy 15 kul w 5 komórkach. Możemy to zrobić na
\(\displaystyle{ {5+15-1 \choose 15}= {19 \choose 15}=3876}\)
ODPOWIEDZ