Relacje zbiorów.
Relacje zbiorów.
Witam
Mam problem z rozwiazaniem tego zadania. Dziś mam egzamin z tego a nie wiem jak sie to rozwiazuje. Będzie ktoś taki dobry i pomoże ??
ZADANIE.
Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5}. Dla elementów tego zbioru zdefiniowana jest relacja w sposób następujący: m p n <=>
- m × n > 4
- m + n > 4
- m - n > 4
- m× n > m + n
- Sporządzić tabelkę opisująca dana relację. Na jej podstawie sprawdzić czy relacja jest, zwrotna lub przeciwzwrotna, symetryczna lub antysymetryczna, przechodnia. Sprawdzić, czy jest relacją równoważności, albo relacją porzdku częściowego (lub liniowego).
- Tabelkę potraktować jako macierz sąsiedztwa digrafu. Na jej podstawie narysowa ten digraf.
Wziąć pod uwagę szkielet narysowanego grafu i sprawdzi
Z góry wszystkim dziekuje
Mam problem z rozwiazaniem tego zadania. Dziś mam egzamin z tego a nie wiem jak sie to rozwiazuje. Będzie ktoś taki dobry i pomoże ??
ZADANIE.
Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5}. Dla elementów tego zbioru zdefiniowana jest relacja w sposób następujący: m p n <=>
- m × n > 4
- m + n > 4
- m - n > 4
- m× n > m + n
- Sporządzić tabelkę opisująca dana relację. Na jej podstawie sprawdzić czy relacja jest, zwrotna lub przeciwzwrotna, symetryczna lub antysymetryczna, przechodnia. Sprawdzić, czy jest relacją równoważności, albo relacją porzdku częściowego (lub liniowego).
- Tabelkę potraktować jako macierz sąsiedztwa digrafu. Na jej podstawie narysowa ten digraf.
Wziąć pod uwagę szkielet narysowanego grafu i sprawdzi
Z góry wszystkim dziekuje
Relacje zbiorów.
W czym jest kolego problem?
relacja jest zwrotna gdy:
\(\displaystyle{ \forall x \in X}\) \(\displaystyle{ xRx}\)
Wszystko znajdziesz w linku:
relacja jest zwrotna gdy:
\(\displaystyle{ \forall x \in X}\) \(\displaystyle{ xRx}\)
Wszystko znajdziesz w linku:
Relacje zbiorów.
Widzisz tylko do mnie to jak do chłopa ze wsi trzeba ... Niestety omineły mnie wykłady z tego i teraz nie mam pojęcia jak się takie coś rozwiązuje ... jak sporządzić tabelkę opisującą tę relacje ??
Jak byś mógł to prosze wytłumacz ..
Jak byś mógł to prosze wytłumacz ..
Relacje zbiorów.
Jak każdą tabelkę. Nalezy zbadac ktore elementy ze zbioru są ze sobą w relacji. I nie omineły Cię wyklady tylko sam wybrales, żeby na nie nie chodzic. Sprawdz czy te relacje maja chociaż podane wlasnosci (zwrotnosc, symetria)
Relacje zbiorów.
A mogl byś pokazać jak sie rozwiazuje ten przyklad ?? Niestety nie był to moj wybór ... Miałem wypadek i troche wyleżałem w szpitalu ... a teraz nie wiem o co chodzi w tym ...
Relacje zbiorów.
\(\displaystyle{ mRn \Leftrightarrow m+n>4}\)
\(\displaystyle{ m,n \in X}\)
To sprawdzamy:
Wyznaczamy pary które spelniają naszą relację:
\(\displaystyle{ 4+1=5>4}\)
Czyli \(\displaystyle{ 4R1}\)
\(\displaystyle{ 5+2=7>4}\)
Czyli \(\displaystyle{ 5R2}\)
I tak dalej. Mozesz wyznaczyc wszystkie takie pary. na tej podstawie mozesz zobaczyc czy dana relacja ma podaną wlasność.
Np ta nie jest zwrotna, bo :...(pomysl czemu)
\(\displaystyle{ m,n \in X}\)
To sprawdzamy:
Wyznaczamy pary które spelniają naszą relację:
\(\displaystyle{ 4+1=5>4}\)
Czyli \(\displaystyle{ 4R1}\)
\(\displaystyle{ 5+2=7>4}\)
Czyli \(\displaystyle{ 5R2}\)
I tak dalej. Mozesz wyznaczyc wszystkie takie pary. na tej podstawie mozesz zobaczyc czy dana relacja ma podaną wlasność.
Np ta nie jest zwrotna, bo :...(pomysl czemu)
Relacje zbiorów.
aha i teraz po spr. robimy tabelke - tam gdzie pary spełniaja to 1 ??:
X 1 2 3 4 5
1 0 0 0 1 1
2 0 0 1 1 1
3 0 1 1 1 1
4 1 1 1 1 1
5 1 1 1 1 1
??
X 1 2 3 4 5
1 0 0 0 1 1
2 0 0 1 1 1
3 0 1 1 1 1
4 1 1 1 1 1
5 1 1 1 1 1
??
Relacje zbiorów.
teraz na podstwie tabelki spr sie jaka jest relacja no i narysować digraf ??
A teraz :
na podstawie narysowanego digrafu spr. czy jest on cyklem lub drogą Eulera. ?? Jak sie to spr ??
PS: Gratuluje 5 tysiecznego posta
A teraz :
na podstawie narysowanego digrafu spr. czy jest on cyklem lub drogą Eulera. ?? Jak sie to spr ??
PS: Gratuluje 5 tysiecznego posta
Relacje zbiorów.
Tak. Wazne , żeby definicje znac i samo pojdzie.kryst89 pisze:teraz na podstwie tabelki spr sie jaka jest relacja no i narysować digraf ??
No z definicji albo z rysunku. Mozesz graf narysowac i zobaczyc czy ma on drogę/cykl Eulera . Mozesz rowniez skorzystac z twierdzenia Eulera.kryst89 pisze:A teraz :
na podstawie narysowanego digrafu spr. czy jest on cyklem lub drogą Eulera. ?? Jak sie to spr ??
A dziękuję ;] Stara się czlowiekkryst89 pisze:PS: Gratuluje 5 tysiecznego posta
Relacje zbiorów.
To jak bym mógl jeszcze cie poprosić o spr czy dobrze kumam mnożenie permutacji :
z pierwszego nawiasu biorę 1 jej odpowiada 2 i tak wpisuje. nastepnie 2 odowiada 3 i też wpisuje , 3 ->5 , 5 -> 1 i teraz z drugiego nawiasu 4 -> 6 , a 6 -> 4. Mnożenie to bierze sie z B 1 -> 2 i wtedy w pierwszym nawiasie 2 -> 3 i tak dalej ...
dobrze robie ??
Kod: Zaznacz cały
|1 2 3 4 5 6|
a= (1235)(46)=|2 3 5 6 1 4|
|1 2 3 4 5 6|
b= (124)(356)=|2 4 5 1 6 3|
|1 2 3 4 5 6|
a * b = |3 6 1 2 4 5|= (13)(2654)
dobrze robie ??
Relacje zbiorów.
Do nowych pytan ( z innych działów ) się zakłada nowe tematy (taka rada na przyszlość ). DObrze zrobiles mnozenie tych permutacji.
Relacje zbiorów.
Wielkie dzieki kolego uratowałes mnie bez twojej pomocy pewna by była poprawka ...
oczywiście piwko odemnie
oczywiście piwko odemnie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 cze 2008, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Relacje zbiorów.
Kod: Zaznacz cały
|1 2 3 4 5 6|
a * b = |3 6 1 2 4 5|= (13)(2654)
Czemu wychodzi taki wynik ? Jak się liczy mnozenie dwoch permutacji?
Relacje zbiorów.
To nie jest mnożenie tylko składanie permutacji. No i składasz permutacje jak funkcje.