Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pablo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 lip 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: pablo89 »

W jadłospisie bary mlecznego "Biedronka" znajduje się 8 zup, 7 drugich dań i 2 kompoty. Natomiast konsument chcący zjeść obiad w barze "Gdańskim" ma do wyboru 6 zup, 5 drugich dań i 4 kompoty. Pan Kowalski zamierza zjeść obiad w jednym z tych barów. W którym barze ma większą możliwość wyboru zestawu obiadowego składającego się z zupy, drugiego dania i kompotu??

Proszę o podanie samego sposobu obliczenia, bo obliczyć dam radę, tylko zapomniałem co i jak;) Także bardzo proszę o wzory i wskazówki;)
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: silicium2002 »

Podpowiedź:    
Podpowiedź2:    
pablo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 lip 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: pablo89 »

No to wyszło mi, że w barze biedronka możliwości było 112 a w barze gdańskim 120;)

Nie wiem czy mogę, ale w sumie po co zakładać nowy temat;)

Od domu wczasowego do podnóża góry prowadzą 3 trasy autokarowe, a od podnóża góry na szczyt 4 szlaki turystyczne. Oblicz ile różnych tras może zaplanować organizator wycieczki, jeżeli ze względów poznawczych droga powrotna będzie przebiegać:

a) innym szlakiem turystycznym i tą samą trasą autokarową
b) innym szlakiem turystycznym i inną trasą autokarową.

Czy do pkt a) trzeba zrobić wariacje bez powtórzeń i wariacje z powtórzeniami i zsumować??
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: silicium2002 »

Tamto ok jest

Nie znów mnożenie jest: Najpier wybierasz drogę na 3 sposoby potem szlak na 4 wracając szlak na 3 (bo musi być inny !!!) i potem drogę na jeden sposób (bo ta sama musi być) (w drugim przypadku bedzie jw. tylko w tym miejscu droge na dwa sposoby wybierasz) Zrób i potem sprawdź odp poniżej
odpowiedzi:    
pablo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 lip 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: pablo89 »

czy dobrze rozumiem?? Bo wynik mi dobrze wyszedl, co do a) czyli 36.

tak to zrobiłem,

\(\displaystyle{ {3\choose 2}*{4\choose 3}*{3\choose 1}=po obliczeniu 3*4*3=36}\)

O to chodziło??
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: silicium2002 »

końcowe mnożenie jest ok. Tylko nie rozumiem skąd ty wziąłeś te początkowe symbole newtona, co? I w ostatnim jest błąd: \(\displaystyle{ {3 \choose 1} = 6; \ moze \ mialo \ byc \ 2?}\)
pablo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 lip 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: pablo89 »

Teraz jak próbuję to rozpisać to coś mi się miesza. Chyba źle pomyślałem, w każdym razie, mógłbym prosić o rozpisanie tego przykładu dokładnie??
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: silicium2002 »

silicium2002 pisze:Tamto ok jest

Nie znów mnożenie jest: Najpier wybierasz drogę na 3 sposoby potem szlak na 4 wracając szlak na 3 (bo musi być inny !!!) i potem drogę na jeden sposób (bo ta sama musi być) (w drugim przypadku bedzie jw. tylko w tym miejscu droge na dwa sposoby wybierasz) Zrób i potem sprawdź odp poniżej
odpowiedzi:    
Co tu rozpisywać:

Możliwości masz w a) \(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 1= 36}\) w b) \(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
To jest dokładnie tak samo jak w tych barach, czyste mnożenie NA pewno se poradzisz (sorry za se )
pablo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 lip 2009, o 15:22
Płeć: Mężczyzna

Prawdopodobieństwo wybrania baru....

Post autor: pablo89 »

AAA więc o to chodziło, no tak, najprostrze rzeczy najtrudniej przychodzą;p Dzięki bardzo, jak będę miał inne pytania to dam znać;;)
ODPOWIEDZ