kombinacje z powtórzeniami w przedziale

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
qba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z zaskoczenia
Podziękował: 7 razy

kombinacje z powtórzeniami w przedziale

Post autor: qba »

Witam,

Czy jest jakiś sprytny sposób aby obliczyć sobie zwykłą kombinacje z powtórzeniami

dla wszystkich k z określonego przedziału?
tzn załóżmy że moje n to 20 i chciałbym policzyć kombinacje od k=6 do k=16
liczenie tego łopatologicznie jest co najmniej uciążliwe
frej

kombinacje z powtórzeniami w przedziale

Post autor: frej »

Słyszałeś o takim wzorze \(\displaystyle{ {n\choose k} ={ n-1 \choose k} + { n-1 \choose k-1}}\) ?
ODPOWIEDZ