1. Wyznacz, że zbiór liczb pierwszych jest nieskończony.
2. Sprawdź czy liczba 127 jest liczbą złożoną. Omów Algorytm Rozwiązywania
3. Znaleźć wszystkie rozwiązania układu kongurencji:
\(\displaystyle{ x \equiv 1\ mod \7}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 2 \mod \6}\)
Mieszczących się w zakresie liczb: \(\displaystyle{ 1 \le x \le 42}\)
Ile jest takich rozwiązań i dlaczego.
4. Jak zadana jest funkcja szyfrująca i funkcja deszyfrująca w systemie kryptograficznym RSA?
Dany jest iloczyn \(\displaystyle{ n =551}\) dwóch liczb pierwszych oraz liczba \(\displaystyle{ e=5}\), taka że \(\displaystyle{ 1 < e < \varphi (n)}\),\(\displaystyle{ (e, \varphi (n))}\). Zaszyfrować element \(\displaystyle{ a=7}\) ze zbioru jednostek tekstu jawnego.
5. Niech \(\displaystyle{ R}\) będzie pierścieniem przemiennym z jedynką. Podać definicję elementu odwracalnego w \(\displaystyle{ R}\). Wykazać że odwrotność elementu odwracalnego w \(\displaystyle{ R}\) jest wyznaczona jednoznacznie.
Prosiłbym o rozwiązanie tych zadań wraz z wytłumaczeniem. Bo te zadania uziemiły mnie na egzaminie.
Z Góry dziękuje-- 24 lip 2009, o 19:12 --edit.
6. Wiadomo, że macierz
\(\displaystyle{ G= \begin{bmatrix} 1&3&1&0&0&0\\0&2&2&3&1&0\\0&2&0&1&0&1\end{bmatrix}}\)
nad ciałem \(\displaystyle{ Z_5}\) jest macierzą generującą pewnego kodu liniowego. Znaleźć macierz kontroli parzystości kodu dualnego.
Matematyka Dyskretna Egzamin
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Matematyka Dyskretna Egzamin
1. Jest bardzo popularny dowód na to.
2. Szukamy dzielników do \(\displaystyle{ \sqrt{127}<12}\)
Liczby pierwsze w tym zakresie <1;12> to {2,3,5,7,11}
Dzieliy kolejno 127 przez te liczby, ale żadna nie dzieli bez reszty 127. 127 jest więc liczba pierwszą.
2. Szukamy dzielników do \(\displaystyle{ \sqrt{127}<12}\)
Liczby pierwsze w tym zakresie <1;12> to {2,3,5,7,11}
Dzieliy kolejno 127 przez te liczby, ale żadna nie dzieli bez reszty 127. 127 jest więc liczba pierwszą.
Matematyka Dyskretna Egzamin
\(\displaystyle{ x \equiv 1\ mod 7}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 2 \mod 6}\)
Małe przeoczenie a ile problemu =]
\(\displaystyle{ x \equiv 2 \mod 6}\)
Małe przeoczenie a ile problemu =]
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Matematyka Dyskretna Egzamin
Sprowadź obie kongruencje do jednego modulo, a później odejmnij je stronami.