Witam,
od razu uprzedzam, że trochę przeglądałem to forum, ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Czemu czasami zadania robione są poprzez liczby stirlinga a czasami przez kombinację.
Chociażby to z pączkami: 12 pączków, 4 osoby by co najmniej każda osoba dostała jednego pączka.
Dlaczego \(\displaystyle{ {12-1\choose 4-1}}\) a nie S(12,4)?
Inne podobne to: 5 kurierów, 3 paczki. Na ile sposobów mogą rozwieźć paczki, skoro każdy kurier ma co najmniej jedną.
Na kolokwium rozwiązanie to S(5,3), czemu nie \(\displaystyle{ {5-1\choose 3-1}}\) ?
Jak rozdzielić 6 płyt na 4 osoby by każda osoba miała co najmniej jedną płytę.
Albo to co było na forum: komendant ma do dyspozycji 7 policjantów, ma utworzyć 3 dwuosobowe grupy, na ile sposobów może to osiągnąć.
Odpowiedź jest podana taka:
\(\displaystyle{ (\frac{6!}{2!*2!*2!}):3!}\) oczywiście razy 7. Dlaczego nie zrobić tego Stirlingiem? Jak to będzie wyglądało wtedy? S(7,2)?
Link do tematu: https://matematyka.pl/post184692.htm#p184692
Już dzisiaj mam egzamin, więc bardzo mnie to zastanawia, szczególnie, że jest to prawdopodobny temat jednego z zadań.
Z góry dzięki za wyjaśnienie.
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
- dramacik
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
W pierwszym, tym z pączkami, trudno byłoby stosować Stirlinga, bo osoby są rozróżnialne, a pączki nie są.
[edit]
W drugim faktycznie powinno być z symbolem Newtona, bo sytuacja jest identyczna jak w tym z pączkami.
W tym z płytami też Newton, skoro płyty nie są rozróżnialne.
[/edit]
To z policjantami pewnie dałoby się Stirlingiem, ale grupy mają być dokładnie dwuosobowe, a to nie za bardzo przypomina sytuację z problemu partycjonowania zbioru.
Ogólnie, Stirling owszem, ale tam, gdzie mamy zbiór o mocy \(\displaystyle{ n}\) i chcemy go podzielić na dokładnie \(\displaystyle{ k}\) rozłącznych podzbiorów (nierozróżnialnych).
[edit]
W drugim faktycznie powinno być z symbolem Newtona, bo sytuacja jest identyczna jak w tym z pączkami.
W tym z płytami też Newton, skoro płyty nie są rozróżnialne.
[/edit]
To z policjantami pewnie dałoby się Stirlingiem, ale grupy mają być dokładnie dwuosobowe, a to nie za bardzo przypomina sytuację z problemu partycjonowania zbioru.
Ogólnie, Stirling owszem, ale tam, gdzie mamy zbiór o mocy \(\displaystyle{ n}\) i chcemy go podzielić na dokładnie \(\displaystyle{ k}\) rozłącznych podzbiorów (nierozróżnialnych).
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, o 11:38 przez dramacik, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
Tam wkradła się mała pomyłka. 5 paczek i 3 kurierów.
Ogólnie widzę, że wszystko sprowadza się do rozróżniania:
12 pączków 4 osoby
5 paczek 3 kurierów
6 płyt 4 osoby
Nie ma napisane w zadaniu różne paczki, ani różne płyty.
Więc tak naprawdę tylko osoby są rozróżnialne, a paczki, płyty i pączki nie są. A jeśli i kurierzy i osoby nie są, to wtedy absolutnie bez Stirlinga?
Ale skoro Stirlingiem dzielimy zbiór n na k podzbiorów nierozróżnialnych, to czemu nie podzielić pączków?
Da się to jakoś łopatologicznie? Ewentualnie na innym przykładzie. Chyba nie łapię niuansów.
Aha, czyli jak będzie drugie po modyfikacji? S(5,3)?
Ogólnie widzę, że wszystko sprowadza się do rozróżniania:
12 pączków 4 osoby
5 paczek 3 kurierów
6 płyt 4 osoby
Nie ma napisane w zadaniu różne paczki, ani różne płyty.
Więc tak naprawdę tylko osoby są rozróżnialne, a paczki, płyty i pączki nie są. A jeśli i kurierzy i osoby nie są, to wtedy absolutnie bez Stirlinga?
Ale skoro Stirlingiem dzielimy zbiór n na k podzbiorów nierozróżnialnych, to czemu nie podzielić pączków?
Da się to jakoś łopatologicznie? Ewentualnie na innym przykładzie. Chyba nie łapię niuansów.
Aha, czyli jak będzie drugie po modyfikacji? S(5,3)?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
dramacik, a czy przypadkiem te zadanie z pączkami i z płytami CD nie jest identyczne?
Na ile sposobów można rozdać 6 płyt CD 4 osobom, zakładając, że każda osoba dostanie co najmniej jedną?
Na ile sposobów można rozdać 12 pączków 4 osobom, zakładając, że każda osoba dostanie co najmniej jednego?
I w jaki sposób stwierdzić, że coś jest "rozróżnialne"? Co to oznacza?
Na ile sposobów można rozdać 6 płyt CD 4 osobom, zakładając, że każda osoba dostanie co najmniej jedną?
Na ile sposobów można rozdać 12 pączków 4 osobom, zakładając, że każda osoba dostanie co najmniej jednego?
I w jaki sposób stwierdzić, że coś jest "rozróżnialne"? Co to oznacza?
- dramacik
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
Wyedytowałem swojego posta.
Rozróżnialne według mnie oznacza, że ma znaczenie tylko ilość elementów które przydzielimy, a nie to, które dokładnie elementy przydzielimy, np. wszystkie pączki są takie same, ale osoby nie; jeśli Celina dostanie dwa pączki, a Heniu jeden, to będzie inna sytuacja, niż gdyby Heniu dostał dwa, a Celina jeden. Przy tym z płytami założyłem, że płyty są różne, ale widocznie tak nie musi być.
Łopatologicznie, żeby zastosować liczby Stirlinga drugiego rodzaju, musimy mieć zbiór o mocy \(\displaystyle{ n}\) (w zbiorze wszystkie elementy są różne), np. zbiór płyt różnych wykonawców, zbiór różnych cyfr, zbiór różnych paczek itd. oraz pewną liczbę \(\displaystyle{ k}\) podzbiorów, np. trzy kosze, trzech kurierów. W przypadku gdy te podzbiory są różne, np. trzech kurierów, domnażamy przez \(\displaystyle{ k!}\), czyli \(\displaystyle{ S(n,k)\cdot k!}\), a gdy nie są, np. trzy takie same kosze, wtedy rozwiązaniem jest po prostu \(\displaystyle{ S(n,k)}\).
Rozróżnialne według mnie oznacza, że ma znaczenie tylko ilość elementów które przydzielimy, a nie to, które dokładnie elementy przydzielimy, np. wszystkie pączki są takie same, ale osoby nie; jeśli Celina dostanie dwa pączki, a Heniu jeden, to będzie inna sytuacja, niż gdyby Heniu dostał dwa, a Celina jeden. Przy tym z płytami założyłem, że płyty są różne, ale widocznie tak nie musi być.
Łopatologicznie, żeby zastosować liczby Stirlinga drugiego rodzaju, musimy mieć zbiór o mocy \(\displaystyle{ n}\) (w zbiorze wszystkie elementy są różne), np. zbiór płyt różnych wykonawców, zbiór różnych cyfr, zbiór różnych paczek itd. oraz pewną liczbę \(\displaystyle{ k}\) podzbiorów, np. trzy kosze, trzech kurierów. W przypadku gdy te podzbiory są różne, np. trzech kurierów, domnażamy przez \(\displaystyle{ k!}\), czyli \(\displaystyle{ S(n,k)\cdot k!}\), a gdy nie są, np. trzy takie same kosze, wtedy rozwiązaniem jest po prostu \(\displaystyle{ S(n,k)}\).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rzecz o liczbach Stirlinga i o pączkach chociażby
Dlatego najlepiej to tłumaczyć na jednokolorowych kulkach i szufladkach (ponumerowanych lub nie) wtedy już nie ma wątpliwości