Kwarat magicny 4x4 ...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pawelekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 21 razy

Kwarat magicny 4x4 ...

Post autor: pawelekk »

Mam pytanie czy jest jakiś wzór na ułożenie kwadratu magicznego 4x4, bo na kwadrat 3x3 jest. Moze ktos zna ?? Myslałem nad opracowaniem tego wzoru ale nie potrafie ... może ktos mi podpowie bo byłby to bardzo pomocny wzór w przyszłości przy wielu zadaniach z góry dziekuje �
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kwarat magicny 4x4 ...

Post autor: Lady Tilly »

Chyba o to Ci chodzi? ... matematyka)
pawelekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 21 razy

Kwarat magicny 4x4 ...

Post autor: pawelekk »

DZieki za ten wzor ...ala niesrawdza sie gdy w kwadracie beda sie powtarzac liczby np:: beda dwie 1 lub dwie 5...MOZE na taki kwadrat ktos wie wzor ???
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Kwarat magicny 4x4 ...

Post autor: Elvis »

Co masz na myśli mówiąc o wzorze?
pawelekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 21 razy

Kwarat magicny 4x4 ...

Post autor: pawelekk »

Elvis pisze:Co masz na myśli mówiąc o wzorze?
............... chodzi mi otaki wzor jak np: na kwadrat 3 * 3 a+b,,,,,a-b+c.....a-c to jest pionowy zad z lewej strony teraz srodkowy a-b-c...a...a+b+c.....teraz z prawj od gory a+c...a+b-c....w ostatnim musimy dopasowac a-b lub b-c ......ZAWSZE wyjdzie moze jes taki wzor na kwadrat 4 * 4....................http//alfaiomega.matematyki.w.interia.pl

[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 9:29 am ]
UWAGA cos pokrecilem ale juz naprawiam /////wzor [[ a-c ]] ] a+b+c [ [ a-b [ [ a-b+c [ [ a [ [ a+b-c [ [ a+b [ [ a-b-c [ [ a+c [ [[ a=5 [[[ b=3 [[ c=1[[



[edit] mocno nieczytelne, popraw to
ODPOWIEDZ