okragly stol, 5 kobiet i 5 mezczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lut 2006, o 12:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: San Diego ;)
okragly stol, 5 kobiet i 5 mezczyzn
przy okraglym stole usiadlo 5 kobiet i 5 mezczyzn. jaka jest szansa, ze osoby tej samej plci nie siedza obok siebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
okragly stol, 5 kobiet i 5 mezczyzn
według mnie to bedzie tak:
moc zbioru to 9! -co do tego nie ma wątpilwości?
A zajdzie wtedy gdy kobiety będa siedziały na co drugim krześle czyli 4!, 5 pozostalych krzeseł jest zjętych przez panów czyli 4!,
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=P_{9}\\ \overline{\overline{A}}=P_{4}P_{4}\\ P(A)=0,00317460317460317}\)
czemu zawsze odejmuje przy permutacji 1? -bo to jest okragły stół. jak nie wiesz o czym mowa, to sprawdz sobie ilość możliwosci posadzenia 2,3 osób przy okrąłym stole.
moc zbioru to 9! -co do tego nie ma wątpilwości?
A zajdzie wtedy gdy kobiety będa siedziały na co drugim krześle czyli 4!, 5 pozostalych krzeseł jest zjętych przez panów czyli 4!,
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=P_{9}\\ \overline{\overline{A}}=P_{4}P_{4}\\ P(A)=0,00317460317460317}\)
czemu zawsze odejmuje przy permutacji 1? -bo to jest okragły stół. jak nie wiesz o czym mowa, to sprawdz sobie ilość możliwosci posadzenia 2,3 osób przy okrąłym stole.