Obraz i możlwość przewidywania
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 cze 2009, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
Obraz i możlwość przewidywania
Witam ! Kiedyś sobie myślałem nad jednym problemem i irytuje mnie to od dawna jest to na pewno do policzenia ale z braku czasu przedstawię o co mi chodzi może ktoś z marszu policzy
Wyobraźmy sobie monitor rozdzielczość 1024*768 pixeli czyli 786432 pixele do dyspozycji standardowo kolor 24 bitowy czyli każdy pixel może świecić jednym z 16777216 kolorów to ile jest w stanie ten monitor wyświetlić nie powtarzalnych obrazów.
Jeśli ja dobrze rozumuje to gdyby była maszyna na tyle szybka żeby wygenerować te obrazy
To cześć tych obrazów zawierał by kolorowy szum ale były by tez obrazy na których zawarte było by wszystko co nas otacza była by tam uwieczniona każda chwila z życia każdego z nas każdy przedmiot cokolwiek można by na swój sposób widzieć potencjalną przyszłość i wszystkie jej możliwe stany. Żeby nikt nie powiedział że ilość możliwych stanów w przyszłości jest nieskończona to przypominam że patrzymy „okiem” 1024*768 .
Jak dla mnie jest to niezwykle ciekawe. Z drugiej strony jak pomyśle jak wielka to będzie liczba to „czar pryska”.
Myślę że trzeba jednak będzie spróbować z mniejszą rozdzielczością i liczba kolorów bo liczba która jest rozwiązaniem dla mojego przykładu może zwierać kilka stron zer
Mam nadzieje że ktoś pomoże rozwiązać problem.
Pozdrawiam Władca...
Wyobraźmy sobie monitor rozdzielczość 1024*768 pixeli czyli 786432 pixele do dyspozycji standardowo kolor 24 bitowy czyli każdy pixel może świecić jednym z 16777216 kolorów to ile jest w stanie ten monitor wyświetlić nie powtarzalnych obrazów.
Jeśli ja dobrze rozumuje to gdyby była maszyna na tyle szybka żeby wygenerować te obrazy
To cześć tych obrazów zawierał by kolorowy szum ale były by tez obrazy na których zawarte było by wszystko co nas otacza była by tam uwieczniona każda chwila z życia każdego z nas każdy przedmiot cokolwiek można by na swój sposób widzieć potencjalną przyszłość i wszystkie jej możliwe stany. Żeby nikt nie powiedział że ilość możliwych stanów w przyszłości jest nieskończona to przypominam że patrzymy „okiem” 1024*768 .
Jak dla mnie jest to niezwykle ciekawe. Z drugiej strony jak pomyśle jak wielka to będzie liczba to „czar pryska”.
Myślę że trzeba jednak będzie spróbować z mniejszą rozdzielczością i liczba kolorów bo liczba która jest rozwiązaniem dla mojego przykładu może zwierać kilka stron zer
Mam nadzieje że ktoś pomoże rozwiązać problem.
Pozdrawiam Władca...
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Obraz i możlwość przewidywania
A jaki masz problem? Policzyć ile jest takich obrazów? Bardzo proszę.
\(\displaystyle{ 1024 \cdot 768 \cdot 16777216 = 2^{10} \cdot 3 \cdot 2^{8} \cdot 2^{24} = 3 \cdot 2^{42} = 13194139533312}\)
Zakładając, że komputer generuje w sekundę jeden taki obraz, to potrzeba by było na to 152 miliony dni, czyli prawie 420 tysięcy lat. Natomiast gdybyś swój projekt dostatecznie rozwinął i rozreklamował, to może niektórzy użytkownicy innych komputerów udostępnilby swoje procesory do generowania. Gdybyś zebrał ich 10 milionów (dla Youtuba czy Google to nie problem), to po dwóch tygodniach (nieprzerwanej pracy wszystkich komputerów naraz) miałbyś wszystkie możliwe obrazy. Pytanie gdzie to zapisać.
Licząc dla 256 kolorów, wychodzi:
\(\displaystyle{ 1024 \cdot 768 \cdot 256 = 2^{10} \cdot 3 \cdot 2^{8} \cdot 2^8 = 3 \cdot 2^{26}}\)
A to zajmuje już "zaledwie" 2330 dni, czyli około 6,5 roku. Czyli dałbyś radę na swoim kompie. W najbilższej dekadzie wygenerowałbyś wszystko, jeśli masz kompa włączonego cały czas lub niemal cały czas. Inna sprawa, że pewnie takie generowanie zajęłoby Ci całą moc obliczeniową procesora na lata. A jeszcze inna, że zapisanie takiej bitmapowej grafiki gdziekolwiek to byłby problem. Jakbyś miał repozytorium, w którym można przechować więcej niż miliard plików każdy o wielkości koło 4 MB to daj znać, bo też by mi się takie przydało.
No i załóżmy że rozwiązałeś te wszystkie trudności i co? Masz wygenerowane i gdzieś zapisane wszystkie możliwe obrazy. I jak z nich wybrać interesujące? Odrzucanie szumów da się zrobić, ale nie ma gwarancji stuprocentowej poprawności takiego algorytmu, czyli nie wiadomo czy nie odrzuci on szumu który akurat dla człowieka przedstawia coś ciekawego.
Ciekawy problem Chociaż zastosowanie jest bardzo bardzo problematyczne.
Podam inny przykład, dowcip, pewnie słyszałeś:
Pewien człowiek przychodził codziennie do budki z lodami i kupował 2 lody. Jednego zjadał sam, a drugiego stawiał zawsze obok siebie. Pewnego dnia w końcu sprzedawca lodów nie wytrzymał i pyta się osobnika, dlaczego stawia samotnie tego drugiego loda. Na to odpowiedź:
-Proszę pana, jestem samotny a bardzo bym chciał mieć kobietę. Jestem fizykiem, a mechanika kwantowa każe mi wiedzieć, że istnieje prawdopodobieństwo, że powietrze obok mnie nagle zamieni się w piękną kobietę, no a wtedy ona będzie już miała loda i na 100% się we mnie zakocha.
-Wie pan co, ale tutaj codziennie przychodzi mnóstwo pięknych samotnych kobiet. Może którejś z nich pan zafunduje loda i ona się w panu zakocha?
-Ale jaka jest na to szansa...
Trochę mi się skojarzył z Twoim problemem Równie mała szansa, jak sądzę.
\(\displaystyle{ 1024 \cdot 768 \cdot 16777216 = 2^{10} \cdot 3 \cdot 2^{8} \cdot 2^{24} = 3 \cdot 2^{42} = 13194139533312}\)
Zakładając, że komputer generuje w sekundę jeden taki obraz, to potrzeba by było na to 152 miliony dni, czyli prawie 420 tysięcy lat. Natomiast gdybyś swój projekt dostatecznie rozwinął i rozreklamował, to może niektórzy użytkownicy innych komputerów udostępnilby swoje procesory do generowania. Gdybyś zebrał ich 10 milionów (dla Youtuba czy Google to nie problem), to po dwóch tygodniach (nieprzerwanej pracy wszystkich komputerów naraz) miałbyś wszystkie możliwe obrazy. Pytanie gdzie to zapisać.
Licząc dla 256 kolorów, wychodzi:
\(\displaystyle{ 1024 \cdot 768 \cdot 256 = 2^{10} \cdot 3 \cdot 2^{8} \cdot 2^8 = 3 \cdot 2^{26}}\)
A to zajmuje już "zaledwie" 2330 dni, czyli około 6,5 roku. Czyli dałbyś radę na swoim kompie. W najbilższej dekadzie wygenerowałbyś wszystko, jeśli masz kompa włączonego cały czas lub niemal cały czas. Inna sprawa, że pewnie takie generowanie zajęłoby Ci całą moc obliczeniową procesora na lata. A jeszcze inna, że zapisanie takiej bitmapowej grafiki gdziekolwiek to byłby problem. Jakbyś miał repozytorium, w którym można przechować więcej niż miliard plików każdy o wielkości koło 4 MB to daj znać, bo też by mi się takie przydało.
No i załóżmy że rozwiązałeś te wszystkie trudności i co? Masz wygenerowane i gdzieś zapisane wszystkie możliwe obrazy. I jak z nich wybrać interesujące? Odrzucanie szumów da się zrobić, ale nie ma gwarancji stuprocentowej poprawności takiego algorytmu, czyli nie wiadomo czy nie odrzuci on szumu który akurat dla człowieka przedstawia coś ciekawego.
Ciekawy problem Chociaż zastosowanie jest bardzo bardzo problematyczne.
Podam inny przykład, dowcip, pewnie słyszałeś:
Pewien człowiek przychodził codziennie do budki z lodami i kupował 2 lody. Jednego zjadał sam, a drugiego stawiał zawsze obok siebie. Pewnego dnia w końcu sprzedawca lodów nie wytrzymał i pyta się osobnika, dlaczego stawia samotnie tego drugiego loda. Na to odpowiedź:
-Proszę pana, jestem samotny a bardzo bym chciał mieć kobietę. Jestem fizykiem, a mechanika kwantowa każe mi wiedzieć, że istnieje prawdopodobieństwo, że powietrze obok mnie nagle zamieni się w piękną kobietę, no a wtedy ona będzie już miała loda i na 100% się we mnie zakocha.
-Wie pan co, ale tutaj codziennie przychodzi mnóstwo pięknych samotnych kobiet. Może którejś z nich pan zafunduje loda i ona się w panu zakocha?
-Ale jaka jest na to szansa...
Trochę mi się skojarzył z Twoim problemem Równie mała szansa, jak sądzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 9 cze 2009, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
Obraz i możlwość przewidywania
Witam ! Fajnie że się ktoś zainteresował Otóż widzisz twój wzór jest błędny. W bardzo prosty sposób Ci to udowodnię ty liczysz to tak : (ilość pix jakie ma obraz) * (ilość kolorów)
czyli według ciebie obraz (4 pix) * (2 kolory) daje uwagaaaa 8 obrazów weź kartkę i narysuj sobie ja twierdze że jest ich (z pamięci bo nie mam czasu rysować ) 16. A teraz Ci powiem gdzie robisz błąd ty podałeś liczbę obrazów 1 pixelowych uwzględniłeś ile powstanie 1 pixelowych obrazów każdy pixel w pełnej gamie kolorów i reszta w jednym z wybranych kolorow. Liczba która rozwiązuje moje zadanie będzie prawdopodobnie ciężka do zapisana w tak krótkim poście
Zadanie dalej do zrobienia powodzenia
A jeszcze jedno odnośnie wyniku który podałeś pomyśl Roadrunner jest w stanie wykonać powyżej 1P FLOPS czyli te 13T obrazów machnął by w bardzo przyzwoitym czasie, chyba za łatwo było by „symulować przyszłość”
Pozdrawiam !!
czyli według ciebie obraz (4 pix) * (2 kolory) daje uwagaaaa 8 obrazów weź kartkę i narysuj sobie ja twierdze że jest ich (z pamięci bo nie mam czasu rysować ) 16. A teraz Ci powiem gdzie robisz błąd ty podałeś liczbę obrazów 1 pixelowych uwzględniłeś ile powstanie 1 pixelowych obrazów każdy pixel w pełnej gamie kolorów i reszta w jednym z wybranych kolorow. Liczba która rozwiązuje moje zadanie będzie prawdopodobnie ciężka do zapisana w tak krótkim poście
Zadanie dalej do zrobienia powodzenia
A jeszcze jedno odnośnie wyniku który podałeś pomyśl Roadrunner jest w stanie wykonać powyżej 1P FLOPS czyli te 13T obrazów machnął by w bardzo przyzwoitym czasie, chyba za łatwo było by „symulować przyszłość”
Pozdrawiam !!
Ostatnio zmieniony 9 cze 2009, o 19:59 przez wladca_jeleni, łącznie zmieniany 1 raz.
Obraz i możlwość przewidywania
No wiadomo, obrazów 2x2 z 2 kolorami jest 16 jeśli policzymy cały czarny i cały biały, a więc obrazów 1024x768 z 24 bitami jest
\(\displaystyle{ 2^{24 \cdot 1024 \cdot 768}=2^{18874368} \approx 10^{10^{6.754482190728605}}}\)
Weźmy coś bardziej przyziemnego, wyświetlacz 128x80 256 kolorów, dostajemy wtedy
\(\displaystyle{ 256^{128 \cdot 80} \approx 2.38366... \cdot 10^{24660}}\)
No to weźmy sobie faviconę 16x16 i to w 256 kolorach tylko mamy wtedy
\(\displaystyle{ 256^{256}=3.231... \cdot 10^{616}}\)
Teraz sobie szacujcie ile to czasu zajmie, powodzenia.
\(\displaystyle{ 2^{24 \cdot 1024 \cdot 768}=2^{18874368} \approx 10^{10^{6.754482190728605}}}\)
Weźmy coś bardziej przyziemnego, wyświetlacz 128x80 256 kolorów, dostajemy wtedy
\(\displaystyle{ 256^{128 \cdot 80} \approx 2.38366... \cdot 10^{24660}}\)
No to weźmy sobie faviconę 16x16 i to w 256 kolorach tylko mamy wtedy
\(\displaystyle{ 256^{256}=3.231... \cdot 10^{616}}\)
Teraz sobie szacujcie ile to czasu zajmie, powodzenia.
Obraz i możlwość przewidywania
W sumie tak sobie myślę, że gdyby zrobi to w takiej formie
masz 13194139533312 kombinacji, na podstawie kolejnego numeru kombinacji da się wygenerować obraz jej odpowiadający, piszesz prosty generator obrazów w js, który tworzy obraz na podstawie jego numeru, rzucasz taką stronkę na neta. Osoba odwiedzająca widzi losowo wygenerowany obraz i decyduje czy jest on wartościowy, jeśli tak to numer sekwencji jest zapisywany, jeśli nie odejmuje się go z puli dostępnych, co do mocy obliczeniowej to nie zajmie to dużo czasu (for(int i=0;i<13194139533312;i++){} wykona się w czasie do paru sekund)
masz 13194139533312 kombinacji, na podstawie kolejnego numeru kombinacji da się wygenerować obraz jej odpowiadający, piszesz prosty generator obrazów w js, który tworzy obraz na podstawie jego numeru, rzucasz taką stronkę na neta. Osoba odwiedzająca widzi losowo wygenerowany obraz i decyduje czy jest on wartościowy, jeśli tak to numer sekwencji jest zapisywany, jeśli nie odejmuje się go z puli dostępnych, co do mocy obliczeniowej to nie zajmie to dużo czasu (for(int i=0;i<13194139533312;i++){} wykona się w czasie do paru sekund)
Obraz i możlwość przewidywania
"Ludzie wchodźcie na stronę! Zobaczycie kilka pikseli które wyglądają ja szum! Wchodźcie! "