Na płaszczyźnie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Zychutsw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 cze 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Na płaszczyźnie

Post autor: Zychutsw »

Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów, z których dowolne trzy nie są współliniowe. Ile punktów narysowano, jeśli wyznaczyły one 36 prostych??
Bardzo prosze o rozwiązanie i jakies wytłumaszenie tego
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Na płaszczyźnie

Post autor: Szemek »

Bez straty ogólności przyjmijmy, że punkty tworzą n-kąt foremny.
Liczba wszystkich odcinków łączących każde dwa punkty wynosi \(\displaystyle{ \binom{n}{2}}\)
Przedłużając odcinki w nieskończoność - otrzymujemy proste.

\(\displaystyle{ \binom{n}{2} = 36 \\
\frac{n(n-1)}{2} = 36 \\
n(n-1) = 72 \\
n = 9}\)
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

Na płaszczyźnie

Post autor: darlove »

Zychutsw pisze:Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów, z których dowolne trzy nie są współliniowe. Ile punktów narysowano, jeśli wyznaczyły one 36 prostych??
Bardzo prosze o rozwiązanie i jakies wytłumaszenie tego
Skoro zadne 3 nie sa wspolliniowe, to wybranie dowolnych 2 wyznacza jednoznacznie prosta rozna od innych prostych. Ile jest mozliwosci wyboru 2 punktow z n? Ano \(\displaystyle{ {n\choose 2}.}\) Wobec tego \(\displaystyle{ {n\choose 2}=36=\frac{n(n-1)}{2}.}\) A to jest rownanie kwadratowe wzgledem n, ktore potrafisz rozwiazac...
ODPOWIEDZ