Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych kodów?- kilka zadań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
klapod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2009, o 11:17
Płeć: Kobieta

Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych kodów?- kilka zadań

Post autor: klapod »

mam problem z tymi zadaniami: (jezeli jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak je zrobić, będę bardzo wdzięczna)

1. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych kodów, w którym pierwsze 3 cyfry są parzyste?
2. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych kodów, w którym występuje, chociaż raz cyfra 3?
3. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych liczb, w których cyfry się nie powtarzają?
4. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych liczb, w którym pierwsze 3 cyfry są parzyste, a ostatnie dwie nieparzyste?
5. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych liczb podzielonych przez 25, w których cyfry się nie powtarzają?

z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 7 cze 2009, o 14:33 przez klapod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych kodów?- kilka zadań

Post autor: lukki_173 »

3. Ile jest wszystkich różnych 5- cyfrowych liczb, w których cyfry się nie powtarzają?
Cyfr mamy 10.
Niech to będzie nasza liczba. _ _ _ _ _
Na 1 miejsce możemy wstawić 9 cyfr (0 nie możemy wstawić)
Na 2 miejsce możemy wstawić 9 cyfr (0 już możemy wstawić)
Na 3 miejsce możemy wstawić 8 cyfr
Na 4 miejsce możemy wstawić 7 cyfr
Na 5 miejsce możemy wstawić 6 cyfr
Zatem liczb, w których cyfry się nie powtarzają jest \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 =27216}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ