52 karty na 4 graczy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
robert26011988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 cze 2009, o 23:33
Płeć: Mężczyzna

52 karty na 4 graczy

Post autor: robert26011988 »

Witam. Mam problem z rozwiązaniem poniższego zadania.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu i o analize.

Na ile sposobów można podzielić 52 karty na 4 graczy tak aby każdy dostał po równo?
Citizen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 36 razy

52 karty na 4 graczy

Post autor: Citizen »

Wycofuje się, nie chce mieszać. Poczekamy aż ktoś rozwiąże ;P
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

52 karty na 4 graczy

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ \frac{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 26} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13} }{4 ^{52} }}\)
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

52 karty na 4 graczy

Post autor: Gotta »

Każdy musi dostać po 13 kart, zatem możliwości takiego podziału jest

\(\displaystyle{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13} \cdot {13 \choose 13}}\)
ODPOWIEDZ